"Не перереєстровуйтесь у так звану ПЦУ". ТСН дізналась, що говорив Філарет на зустрічі зі священниками Києва

"Не перереєстровуйтесь у так звану ПЦУ". ТСН дізналась, що говорив Філарет на зустрічі зі священниками Києва

Фото: УНІАН

Почесний патріарх не полишає спроб відновити Київський патріархат.

На зустрічі з київськими священниками, яка відбулась у понеділок, 3 червня, почесний патріарх Філарет означив шляхи, якими збирається відновити офіційно діяльність Київського патріархату. Про це стало відомо ТСН з власних джерел.

"Зараз наше завдання полягає в тому, щоб зберегти Київський патріархат. У якому обсягу – немає значення. Але він повинен існувати", - заявив Філарет.

Задля цього очільник Київської єпархії закликав парафії не проходити перереєстрацію у Православній церкві України.

"У мене до вас прохання одне – не перереєстровувати парафіяльні статути на так звану ПЦУ. Зараз на вас буде тиск, щоб ви перереєстровували на ПЦУ, а якщо хтось перереєструється, то виходить з Київського патріархату. Тобто ми не виходимо з Томосу, бо це – церква нова, як вони кажуть про себе "ми нова церква", а Київський патріархат існує вже 30 років. То хто від кого відходить? Це вона відходить від Київського патріархату", - заявив почесний патріарх.

Також він оголосив про намір скликати Помісний собор, який, за його думкою, може повернути офіційний статус Київському патріархату.

"Ми стараємось провести Помісний собор, і цей собор ухвалить рішення про існування Київського патріархату. І Київський патріархат буде існувати і далі законно, тому що КП створив Помісний собор і ліквідувати його може також тільки Помісний собор, а не Архієрейський. Архієрейський навіть якщо ліквідовує, його рішення має бути прийняте або відкинуте Помісним собором. Це наші супротивники відчули, і тому розповсюдили фальшивий документ – рішення Помісного собору від 15 грудня про ліквідацію Київського патріархату. Ніякого Помісного собору не було", - наголосив Філарет.

ТСН продовжить публікацію матеріалів з зустрічі Філарета з київськими священниками.

Нагадаємо, почесний патріарх Філарет надіслав листи архієреям на бланку Київського патріархату, що спричинило хвилю занепокоєнь тим, що Томос, про який так довго домовлялись на найвищому державному рівні, може бути відкликаний Вселенським патріархом Варфоломеєм. Цю тезу підтвердив і предстоятель ПЦУ митрополит Київський Епіфаній. "Сьогодні повернення до попередньої структури Київського патріархату означає повернення назад, в ізоляцію, втрату Томосу й усіх здобутків церковної незалежності", - наголосив він.

В Мінкульті поспішили запевнити, що УПЦ Київського патріархату ліквідований 15 грудня 2018 року під час Об'єднаного собору за участі представників влади, УПЦ КП, УАПЦ і частини УПЦ МП.

Зазначимо, на нашуміле запрошення Філарета взяти участь у молитовному святкуванні на честь священномученика Макарія відгукнулось лише четверо єпископів з понад 60.

Філарет уперше від створення ПЦУ прийшов на службу до Епіфанія і не згадав про УПЦ КП

Філарет уперше від створення ПЦУ прийшов на службу до Епіфанія і не згадав про УПЦ КП

Повʼязані теми:

Наступна публікація