"Не влаштовує зміст Томосу". На "соборі" Філарета ухвалили постанову про діяльність УПЦ КП

"Не влаштовує зміст Томосу". На "соборі" Філарета ухвалили постанову про діяльність УПЦ КП

Фото: УНІАН

Почесний патріарх повідомив про результати зустрічі.

Сьогодні, 20 червня, почесний патріарх Філарет скликав так званий "собор" про відновлення діяльності УПЦ КП. ТСН отримала текст постанови, ухваленої на зустрічі. У документі зазначається, що УПЦ КП для себе скасовує рішення Об'єднавчого собору.

"Помісний собор не затверджує, а відміняє постанову архієрейського, чи так званого Помісного собору, бо це був не Помісний собор, а зібрання підписів архієреїв, одного священика та двох мирян про умовну ліквідацію УПЦ Київського Патріархату, на вимогу Вселенського Константинопольського Патріарха Варфоломія. Без умовної ліквідації Київського Патріархату не могло бути об'єднавчого собору українських церков 15 грудня 2018 року і надання Томосу про автокефалію", - йдеться у першому пункті постанови.

У папері зазначається, що УПЦ КП продовжує своє існування і має державну реєстрацію, а Філарет продовжує її очолювати. Крім того, Київський патріархат заявив про те, що всі монастирі, включно з Михайлівським, парафії, богословська академія, закордонні єпархії тощо продовжують належати йому.

"УПЦ КП продовжує бути власником всіх коштів, всього майна (рухомого і нерухомого), придбаного за власні кошти, або переданого їй державними органами, або органами місцевого самоврядування, включаючи храми, монастирі, учбові заклади та інше згідно договорів і угод. Всі банківські рахунки є рахунками Київської патріархії як юридичної особи", - наголошується у рішенні.

Крім того, у Філарета вважають, що Київському патріархату "можуть належати і ті єпархіальні управління і релігійні громади, які перереєстрували свої Статути на ПЦУ, але бажають бути у складі КП".

"Томос про автокефалію, наданий УПЦ 6 січня 2019 року в Константинополі (Стамбулі) не відповідає статуту автокефальних церков, яким володіють всі автокефальні церкви, і тому ставить УПЦ в залежність від Константинопольського Патріархату", - зазначається в документі.

Наостанок у рішенні дякують Варфоломію "за намагання розв'язати українську церковну проблему", однак наголошують, що текст Томосу не влаштовує КП. 

Філарет скликає Помісний собор УПЦ з наміром відновити Київський патріархат

Філарет скликає Помісний собор УПЦ з наміром відновити Київський патріархат

Як повідомлялося, між митрополитом ПЦУ Епіфанієм та почесним патріархом Філаретом вже довгий час триває конфлікт. Останній надіслав листи архієреям на бланку Київського патріархату, що спричинило хвилю занепокоєнь тим, що Томос, про який так довго домовлялись на найвищому державному рівні, може бути відкликаний Вселенським патріархом Варфоломеєм. Цю тезу підтвердив і предстоятель ПЦУ митрополит Київський Епіфаній. "Сьогодні повернення до попередньої структури Київського патріархату означає повернення назад, в ізоляцію, втрату Томосу й усіх здобутків церковної незалежності", - наголосив він.

Філарет переконує в тому, що Епіфаній та ПЦУ порушили домовленості, адже ніби-то обіцяли дозволити керувати Помісною церквою всередині країни, однак "слова недотримали". За словами почесного патріарха, УПЦ КП не була ліквідована та продовжує функціонувати і нею керує він. Своєю чергою в Мінкульті запевняють про ліквідацію Київського патріархату. Такої ж позиції отримується митрополит Епіфаній, який  29 травня підписав указ та нагадав, що діяльність ліквідованої Української Православної Церкви Київського Патріархату є незаконною.

Повʼязані теми:

Наступна публікація