Не встоять перед нашою любов’ю: митрополит Епіфаній анонсував майбутнє стосунків ПЦУ з УПЦ МП

Не встоять перед нашою любов’ю: митрополит Епіфаній анонсував майбутнє стосунків ПЦУ з УПЦ МП

Фото: Reuters

На думку предстоятеля Церкви, на порозуміння потрібен час.

Об’єднана Православна Церква України буде розвиватися виважено і поступово, а стосунки з духовенством і вірянами Московського патріархату в Україні будуватиме в дусі любові. Про це заявив в інтерв’ю Радіо Свобода предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній.

"Ми будемо виважено працювати на розбудову церкви, яка буде духовною основою та опорою нашої української держави у цей нелегкий час випробувань", - заявив він.

Що відомо про митрополита Епіфанія

Що відомо про митрополита Епіфанія

Владика дав зрозуміти, що долучення до ПЦУ громад Московського патріархату є історично неминучим і полягає тільки в питанні часу. "Це процес. Потрібно отримати Томос. Коли буде Томос, це буде свідченням того, що ми насправді є автокефальною незалежною церквою. Тоді ми почнемо працювати, спілкуватися, запрошувати, проявляти нашу любов і взаємоповагу", - пояснив митрополит.

Він додав, що саме повага і любов є запорукою остаточного поєднання всіх православних християн Україні в одній канонічній церкві. "На цій основі, я думаю, поступово вони зрозуміють, що немає іншого виходу, як бути у цій єдиній українській церкві й спільно будувати наше майбутнє", - зауважив Епіфаній.

Нагадаємо, 15 грудня у Києві відбувся Об'єднавчий Собор, на якому представники трьох православних церков України ухвалили рішення про утворення Помісної церкви та обрали її предстоятелем митрополита Переяславського та Білоцерківського Епіфанія. Напередодні Собору Українська православна церква Московського патріархату ухвалила рішення не брати участі в ньому, однак щонайменше двоє ієрархів УПЦ МП таки були на Соборі.

Новостворена церква канонічно визнана Вселенським патріархатом та отримала назву "Православна церква України", а її предстоятель носитиме титул "митрополит Київський". Тепер новообраний митрополит Київський поїде до Стамбула 6 січня для отримання Томосу з рук Вселенського патріарха.

Повʼязані теми:

Наступна публікація