Не вважають членом сім'ї: у Львові син померлої від COVID-19 лікарки не може отримати компенсацію

Не вважають членом сім'ї: у Львові син померлої від COVID-19 лікарки не може отримати компенсацію

Син померлої лікарки готує позов до суду.

У Львові син лікарки, яка померла внаслідок зараження на роботі коронавірусом, не може отримати компенсацію за втрату матері. У жінки не було батьків та чоловіка. Син - її єдиний близький родич. Проте у Фонді соціального страхування його не вважають членом сім'ї померлої. Нині через суд чоловік має доводити родинні зв'язки із матір'ю. 

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30. 

"Хвороба проходила дуже миттєво, гостро і 25 травня мама померла", - говорить син померлої лікарки Андрій Сорока.

64-річна Ірина Федоришин понад 30 років працювала анестезіологом у реанімації, розповідає єдиний син лікарки. У квітні до неї потрапив чоловік з розшаруванням аорти. Пацієнт повернувся з Італії, експрес-тест показав негативний результат на COVID-19. Пані Ірина першою надавала йому допомогу.

 "На той час вона чергувала, була на нічному чергуванні, так сталося, що потрібно було пацієнта інтубувати. Вона працювала цілу ніч, працювала біля того пацієнта, але ми не знали, що пацієнт має COVID-19", - розповіла старша медсестра реанімації Львівської обласної клінічної лікарні Тереза Кіях.

У Львові син померлої від COVID-19 лікарки не може отримати компенсацію

У Львові син померлої від COVID-19 лікарки не може отримати компенсацію

За п'ять днів чоловік помер, але встиг заразити понад півтора десятка медичних працівників. Шестеро медиків мали тяжкий перебіг коронавірусу і лежали в лікарні. Серед них і пані Ірина. Лікарка три тижні боролося з недугою, але марно.  

 "В акті епідеміологічного розслідування чітко написано, що зараження відбулося, що вона заразилася, виконуючи свої професійні обов`язки", - зауважив син померлої лікарки.

 За законом, якщо медик помирає від коронавірусу внаслідок зараження на роботі, родини можуть отримати компенсацію - 750 прожиткових мінімумів. Це понад півтора мільйона гривень. Син пані Ірини - єдиний її близький родич. Він звернувся у Фонд соцстрахування, але отримав відмову.

"Вони не вважають мене члени сім’ї як єдиного сина, не вважають, у зв'язку з тим, що я одружений і маю свою сім'ю. Вони просто по-своєму трактують сімейний кодекс", - говорить Андрій Сорока.

Що єдиний син є членом родини померлої питання спірне - так у Фонді соціального страхування пояснюють відмову у компенсації.

"Коли є діти неповнолітні, неодружені, спільно проживають з батьками, їх заносять до кола сім'ї. Коли людина вже одружена і має власну сім‘ю - виходить спірне питання", - розповіла Леся Нашора, заступниця керівника управління Фонду соціального страхування України у Львівської області.

Нині син померлої лікарки готує позов до суду. Його адвокатка Ірина Сенюта каже, що проблема у тому, що сімейний кодекс чітко не прописує, кого у цьому випадку вважати членом сім'ї. Тож у різних інстанціях це трактують по-різному. Але за іншим законом, лікарі, що померли внаслідок виконання службових обов'язків прирівнюються до військовослужбовців. І цей статус гарантує родинам компенсацію.

"У разі смерті лікарі наділяються статусом таким, і як військовослужбовці. Конституційний суд дав таке роз'яснення, хто такі члени сім'ї військовослужбовцю. Батьки, діти і подружжя є членами сім'ї", - зазначила адвокатка.

За словами юристки, в Україні це буде перший суд по виплаті компенсації родичам померлого від коронавірусу лікаря. І згодом, упевнена, таких справ більшатиме. 
 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація