"Не сподіваються утримати": у Зеленського розповіли, чи вистачить води у Криму після підриву Каховської ГЕС

"Не сподіваються утримати": у Зеленського розповіли, чи вистачить води у Криму після підриву Каховської ГЕС

Крим

Росіяни брешуть місцевим у Криму, що жителям півострова вистачить води після підриву Каховської дамби. Однак це зовсім не так.

Підрив Каховської гідроелектростанції та брехня окупаційної "влади" Криму, що кримчанам нібито вистачить питної води, свідчать про те, що РФ не сподівається утримати півострів.

Про це розповів заступник постійного представника президента України в Автономній Республіці Крим Денис Чистіков в ефірі телеканалу FREEДОМ.

За його словами, після того, як росіяни захопили території Херсонської області та отримали воду Північнокримським каналом, вони займалися лише наповненням водосховищ, але не технічними питаннями. Тепер окупаційна "влада" стверджує, що водосховища наповнені на 80% і нібито води вистачить. Проте вони не уточнюють, як довго це буде.

“Знищення Каховської ГЕС показує, що вони (окупанти - ред.) не впевнені, що утримають не лише лівий берег у Херсонській області, але й Крим. На час перебування там до кінця року вони ще готові забезпечувати споживання води для населення, а подальше вони вже не розглядають. Це (заяви, що води нібито вистачить - ред.) - більші кроки для заспокоєння населення, щоб не було соціальної напруженості”, - переконаний Денис Чистіков.

Згідно з попередніми прогнозами науковців, зокрема російських, найближчі 2-3 роки в Криму будуть посушливими. Водночас про відновлення водопостачання Північнокримським каналом можна буде говорити лише після деокупації.

"Відновлення подачі води до Криму можливе тепер лише після повернення Криму під контроль України. В “Укргідроенерго” заявили, що за оптимістичних прогнозів відновити Каховську ГЕС можливо лише протягом 5 років. Тобто ми вже розуміємо, що після повернення Криму та лівого берега під контроль України ще щонайменше 5 років нам буде потрібний особливий режим споживання прісної води на цих територіях”, - заявив Денис Чистіков.

Нагадаємо, секретар РНБО Олексій Данілов раніше заявив, що внаслідок підриву російськими окупантами Каїовської ГЕС постачання води до тимчасово окупованого Криму найближчим часом стане фізично неможливим на роки.

Читайте також:

Повʼязані теми:

Наступна публікація