Небезпечна жорстокість: на Херсонщині п'ятикласниця опинилася в лікарні через булінг у школі

Небезпечна жорстокість: на Херсонщині п'ятикласниця опинилася в лікарні через булінг у школі

Фото: Pexels

Вчителі факт булінгу у своїй школі не визнають.

На Херсонщині 11-річна учениця опинилася у лікарні через побиття однокласниками під час гри у футбол на уроці фізкультури, і конфлікти у школі в неї виникають постійно. Мати дівчинки, аби припинити переслідування дитини, вже звернулася до правоохоронців. Вчителі своєю чергою запевняють - це не булінг, а звичайні дитячі розбірки непосидючих п'ятикласників.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

11-річна Оля Аристова розповіла, що дівчата з протилежної команди вдарили її по нозі так, що тріснула гомілкова кістка. "Грали у футбол. Я гол одбила їхній. А вони сказали: ах ти зараза, і почали мене бити. Вони били мене ногами по ногам сильно", - стверджує дівчинка.

Софія - одна з тих, на кого скаржиться потерпіла - запевняє, що Олю навмисно ніхто не бив, просто хотіли зупинити. "Оля забрала м'ячик у Насті, Настя за нею побігла, потягнула за капюшон і Оля упала", - каже Софія. На запитання, чи бив хто-небудь Олю по нозі, стверджує, що цього не бачила.

Втім, вчителька фізкультури Таврійської загальноосвітньої школи Любов Майєр, яка запевняє, що все сталося на її очах, каже, Олю дійсно били, але нічого кримінального у цьому не бачить. "Там боротьба відбувалася за м'яч. Оля бігла за м'ячем, Настя наздоганяла, хотіла теж забрати м'яч. У емоціях вона вдарила по нозі. Але це гра. Це спортивна гра", - стверджує вихователька.

Мама Олі обурена, чому замість швидкої до школи викликали батьків. За її словами, останні місяці донька не хоче ходити до школи, бо скаржиться, що її там ображають. Два місяці тому з уроків дитина прийшла з вивихнутою рукою, тепер - нова травма. "То рука вишиблена, то нога поломана. Просто за ними або ж не дивляться, або халатно якось, я не знаю. У мене четверо дітей у школі (навчаються)", - скаржиться мати потерпілої Тетяна Аристова.

Проте у школі стверджують - цькування немає, пояснюють все тим, що клас недружний, діти часто сваряться і б'ються. А те, що трапилося на уроці фізкультури вважають нещасним випадком.

На Херсонщині п'ятикласниця опинилася в лікарні через булінг у школі

На Херсонщині п'ятикласниця опинилася в лікарні через булінг у школі

"Є пояснення не тільки від тої дівчинки, яка штовхнула, а й від її однокласників. Це писали ті, хто бачив, що відбувалося. Вони ніхто не написали, що це її били", - розповідає директор Таврійської загальноосвітньої школи Олена Костюк.

Директора школи підтримують і батьки Оліних однокласників. "Це не був булінг. Вони дружать, вони в музичну школу разом ходять. Зараз у них такий вік, що вони десь один одного шарпають. Це не тільки в їхньому класі. Це і 6,7,8. Всі підлітки так себе ведуть зараз", - стверджує мати Софії Златка Олещенко.

Проте в управлінні юстиції, куди звернулась мама Олі, вважають - така поведінка підлітків ненормальна. Торік в області було з півсотні скарг на цькування, в 10 випадках діти отримали травми. Батьків закликають не соромитись і при перших скаргах дитини одразу дзвонити на гарячу лінію.

"Ми допоможемо. Або через управління освіти, або через співпрацю з психологами. Це не коштує коштів. Важливо цю проблему піднімати раніше, щоб цих наслідків тяжких не наставало", - каже начальник управління юстиції у Херсонській області Костянтин Хутковський.

У поліції почали слідство. Кажуть, якщо раніше у таких випадках покарання отримували тільки батьки кривдників, після того як запрацював закон про протидію булінгу - штрафуватимуть і керівництво шкіл, які допустили цькування у своєму закладі.

Потерпіла ж дівчинка найближчі три тижні пробуде вдома на лікарняному. В іншу школу переводити її не планують, адже це єдиний заклад у Таврійському.

Покарання за булінг: судді почали ухвалювати перші рішення і штрафувати

Покарання за булінг: судді почали ухвалювати перші рішення і штрафувати

Нагадаємо, вчинення булінгу тягне за собою штраф від 850 грн 1700 грн або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин. За повторне цькування або булінг групою осіб штраф становитиме вже від 1700 до 3400 грн.

Із булінгом у колі однолітків в Україні стикалися близько 67% дітей. Окрім цього, за даними опитувань, чверть українських школярів вважають себе жертвами булінгу.

Кореспондент ТСН Олена Ваніна, Андрій Ванін

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Виховання дітей
Наступна публікація