Небезпека у повітрі: чим дихають українці та чи безпечний туман, яким кілька днів Україна оповита

Небезпека у повітрі: чим дихають українці та чи безпечний туман, яким кілька днів Україна оповита

Фото: скриншот з відео

Якість повітря часто вимірюють за допомогою побутових пристроїв.

Минулого тижня в столиці та інших містах про небезпеку в повітрі повідомляли побутові давачі моніторингу чистоти повітря. ТСН зазирнули всередину такого давача й провели експеримент, який усе розставив на свої місця. 

Про те, чим дихають українці та чи справді туман був небезпечний, у спецпроєкті "Штучне дихання", який провели кореспонденти ТСН.19:30.

Тетяна з донькою Софією виходять з квартири лише за нагальної потреби. Кажуть, що фізично відчувають - це не туман, а отрута. Вони захищають і квартиру. Вікно відчиняють на короткі провітрювання, та й то лише через мокре простирадло. У кого є можливість, то разом з дітьми поїхали за місто.

Паніку спричинив пилемір. Євген - один із тих, хто став експертом з якості повітря, розмістивши його за вікном. Ціна пристрою - лише 1200 гривень. Дані про стан повітря миттєво виводяться на екран і загальну карту в інтернеті від інших подібних датчиків.

Штучне дихання: ТСН розібралась, чи справді нещодавній туман був небезпечним для здоров’я

Штучне дихання: ТСН розібралась, чи справді нещодавній туман був небезпечним для здоров’я

"У нас і до цього часу були тумани і доволі щільні. Але системи моніторингу так не поводилися: вони так не скаженіли", - каже він. 

Саме дані з такого пристрою спричинили паніку у всій країні. Чи можна їм вірити, розкажуть науковці столичного університету Шевченка Вячеслав та Олександр. 

Разом з Денисом вони будують свою мережу моніторингу повітря. "Отой носик за вікном на відстані півметра нюхає повітря і передає оцим мізкам, які аналізують те, що він бачить. Цей носик має бути за півметра від стіни, бо такі стандарти вимірювання. Адже на самій стіні конденсується волога пил, а це дає похибку", - каже керівник системи моніторингу якості повітря Денис Суділковський. 

Вони - автори дуже схожого за принципом роботи пристрою, і під час туману їхні пилеміри теж зашкалювали. Саме тому, кажуть фахівці, істерію піднімати не варто, особливо в умовах вологості. Адже туман пристрій сприймає як шкідливі для людини частинки пилу.

Науковці кажуть, що всі датчики, які працюють за принципом лазерного розсіювання, мають такі проблеми. Вони аналізують не якість повітря, а лише наявність певних частинок у повітрі за теперішніх умов. 

ТСН повторила експеримент під час туману і в Запоріжжі - місті, яке щороку в топі найбрудніших. Тут сьогодні теж туман. "Пристрій показує 89-90 при нормі в 50. Ми можемо припустити, що отам, можливо, 50 - це перевищення, бо туман густий. Коли показує 1000-1500, то це значить шо небезпека дійсно є", - каже учасник екологічної коаліції Запоріжжя Микола Ралик. 

Міряти повітря лаптями - не науково. Розсудити доморощених екологів мали б державні інститути, але їхнє вимірювальне господарство теж під питанням.

Державна геофізична обсерваторія офіційно моніторить повітря в Україні. Виявилося, кількість дрібного пилу вчені взагалі не бачать, бо немає чим. 

"Система моніторингу повітря була ще за СРСР. Вона не міряє часточки, які є найшкідливішими, бо вони потрапляють в легені і кров, а тому спричиняють захворювання", - каже заступниця міністра енергетики і захисту довкілля Ірина Ставчук. 

Тож всі офіційні дані від гідрометцентру та інших структур про нормальне повітря взагалі не враховували кількість такого пилу. 

"Одна якісна станція, яка вимірює різні речовини, коштує 300 тисяч євро. Навіть у Європі це робили поступово. Ми не можемо дозволити собі швидко все зробити", - пояснила вона.

Кореспондент ТСН Мирослав Ганущак.
 

Повʼязані теми:

Наступна публікація