Негода стає нормою на Землі. Науковці заговорили про глобальну небезпеку від руху магнітних полюсів

Негода стає нормою на Землі. Науковці заговорили про глобальну небезпеку від руху магнітних полюсів

Фото: Reuters

Уже за нашого життя на планеті може все кардинально змінитися.

Центральна Європа оклигує від урагану "Гервард": під потрощеними будинками та автомобілями загинули семеро людей. У цей час в Австралії серед білого дня засипало градом, а в додаток - буквально атака блискавок. У В'єтнамі рахують збитки від тайфуну "Дамрі", який цього тижня забрав життя вже 27 людей.

До версій про глобальне потепління і озонові дірки останнім часом додалася ще одна - магнітні полюси планети міняються місцями. На думку науковців, востаннє таке сталося з нашою планетою 800 тисяч років тому, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Наша планета і два її магнітні полюси - північний та південний - не завжди збігалися з географічними. На них зорієнтовані всі компаси, але вони рухаються.

Щодо цього слід непокоїтися. Як швидко це може відбутися - за кілька тисяч років чи вже за нашого з вами життя - не знає ніхто. Зрозуміло, що такий зсув ударить по нашій технологічній цивілізації. Зокрема, обірветься зв'язок, може зупинитися вся промисловість.

Добірка природних катаклізмів не дивує. Синоптики розповідають – спланувати погоду можна лише на три дні. За більш глобальними прогнозами варто йти до екологів, які цього тижня приголомшили. Спочатку статистикою – минулий рік вони визнали найспекотнішим за історію, а настільки брудним повітрям людство ще не дихало. Можливо, й справді пояснення є лише у геофізиків і ми на порозі зміни магнітних полюсів. Відвернути це неможливо.

Європейські науковці здивували тим, що глобальне потепління може бути набагато масштабнішим, аніж вважалося раніше. Помилку у 15 градусів виявили у розрахунках температури світового океану. Це означає –людський кип’ятильник підігріває водойми набагато сильніше, ніж думали раніше.  Науковці твердять – повені та посухи, урагани та тайфуни – є наслідком людської діяльності. Людство огорнуло Землю ковдрою з водяної пари та викидів діоксиду вуглецю, чому планета активно пручається. 

Над тим, як же зупинити цей все ще зворотній процес – думають найкращі вчені. Науковці з Едінбурга помітили, що під час великих вивержень вулканів температура падає. Тому вони запропонували побудувати гігантську трубу у стратосфері, яка мала б випускати вуглець у повітря та охолоджувати земну кулю. На все про все просять всього 250 мільйонів доларів.

Україна – за викидами парникових газів перебуває у першій 20-ці світу. Сніг та вітер і завчасна зима вже прийшли на Захід. На чорногірському хребті нападало до 15-ти сантиметрів снігу, а температура в горах опустилась до мінус шести градусів. На Прикарпатті, Буковині та Львівщині повалено десятки дерев. У Чернівцях валило дорожні знаки та вивертало світлофори.

Над тим, як справді врятувати країну від стихії та зекономити мільярди доларів, серйозно думають у Сполучених Штатах. У дослідному інституті Маямі будують спеціальні центри з будинками і річками в середині, де влаштують штучні стихійні лиха і спробують вивчити їх з середини. Тамтешні вчені вважають –  час прокидатися політикам та інженерам! Першим – перелаштувати економіку та зменшити викиди. Другим – перебудовувати цілі міста, аби переживати удари стихії.

Вчені попередили про масштабніші наслідки глобального потепління, ніж розраховані раніше

Вчені попередили про масштабніші наслідки глобального потепління, ніж розраховані раніше

Повʼязані теми:

Наступна публікація