Негода та карантин: чому імпортні фрукти дешевші за українські та чи варто очікувати на цінопад

Негода та карантин: чому імпортні фрукти дешевші за українські та чи варто очікувати на цінопад

Фото: ТСН.ua

Цьогоріч ризикуємо не наїстися навіть яблук.

Імпортні банани проти наших ягід та фруктів. Вітаміни з українських садів і досі значно дорожчі, аніж заокеанські.

Експерти таку цінову несправедливість пояснюють важкими погодніми умовами та зламаною під час карантину логістикою. І це, кажуть, лише початок, бо ж цьогоріч ризикуємо не наїстися навіть яблук, йдеться в сюжеті ТСН. 19:30.

Продавчиня столичного ринку Юлія розповідає: імпорті ягоди та фрукти значно доступніші за українські. Кілограм бананів жінка продає за 30 гривень, каже, покупці щодня розбирають до трьох ящиків.

А ось в Андрія фрукти вартують удвічі більше, хоча й не закордонні, а наші, українські. Так, за кілограм черешні з Мелітополя він править 65 гривень. Вартість - гуртова. 

Покупці, каже, жаліються на високу ціну, однак сам він вважає її помірною, мовляв, на черешню цьогоріч - неврожай: "Весною були несприятливі погодні умови, і багато пропало".

Малина та лохина на столичному ринку вартують 65 та 280 гривень відповідно. Персики із Закарпаття можна придбати за 35 гривень, однак, розмірами плоди не вражають. Продавці кажуть, що це через морози.

Економіст Олег Пендзин стверджує, що різниця у цінах відносно минулорічних сягає від 20 до 40 відсотків. За його словами, найбільше на здорожчання ягід та фруктів вплинули погодні умови та карантин. А от банани, пояснює, щедро плодоносять кілька разів на рік, тому і дешеві попри те, що їдуть здалеку.

Не варто чекати значних цінопадів на українські сезонні плоди і надалі. Директор із садівництва фермерського господарства Тарас Мельник пояснює: у період цвітіння спостерігалися заморозки, які сягали від 0 до -8 градусів, а те, що не побило морозом, понівечило зливами та градом.

Фермери вже готуються рахувати збитки, а експерти прогнозують: українські яблука здорожчають ще відсотків на 15, а їхній дефіцит перекриватимуть імпортними, зокрема польськими. Такі нині на столичних ринках у середньому коштують по 40 гривень за кілограм. 

Погодні умови та логістика: чому імпортні фрукти дешевші, ніж українські

Погодні умови та логістика: чому імпортні фрукти дешевші, ніж українські

Повʼязані теми:

Наступна публікація