Батьки готові орендувати приватний літак: немовлят іноземців від сурогатних матерів допоможуть вивезти за межі України

Батьки готові орендувати приватний літак: немовлят іноземців від сурогатних матерів допоможуть вивезти за межі України

Фото: ТСН

Омбудсман України спільно з МЗС та ДМС домовилися про виїзд.

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова спільно з МЗС та ДМС домовилися про виїзд за кордон дітей, яких у період карантину народили сурогатні матері.

У столичному готелі наразі перебуває 51 дитина, народжена лише в одній клініці. Загалом по всій країні таких дітей сотня. Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Відео, де малюки кожен у своєму ліжечку плачуть у великій кімнаті, напередодні збурило український інтернет. Дехто вирішив, що це діти на продаж.

За словами власника клініки репродуктивної медицини Альберта Точиловського, він домігся того, чого хотів.

"Кліп виклали ми, ми ніби самі спровокували цю ситуацію", - сказав він.

До готелю, де нині опікуються немовлятами, одразу приїхали поліція і урядовці. Усе перевірили і взялися допомагати, сказав власник клініки.

Ще до карантину одинадцять пар приїхали по своїх шістнадцятьох дітей, але були вимушені залишитися тут. І ще чотирнадцяти парам із різних країн вдалося дістатись України вже під час карантину і нині вони на обсервації. На решту ще чекають. Серед них щонайменше десять пар із Німеччини, які чекають дозвіл на виліт. І готові орендувати приватний літак. Тепер чекають, коли домовляться дипломати.

"Але держави не змогли це зробити, деякі посольства відмовились це робити. Я, своєю чергою, звертаюсь до МЗС і пропоную вирішити їм це питання і вони надають такий дозвіл", - повідомила Людмила Денісова.

Кілька років тому ця сама клініка вже фігурувала в кримінальному провадженні за підробку документів та несплату податків. Слідство досі триває. Але претензій через нову історію у правоохоронців немає.

"Сам факт народження дитини сурогатною матір'ю від генетичних донорів не є порушенням, але порушенням є підробка документів на дитину", - пояснив заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко.

Христина, яка кілька років тому виносила дитину для іноземців, сподівається, що таку допомогу іншим парам врегулюють на законодавчому рівні.

"Саме цивілізованості не вистачає в цій сфері. Не врегульовані стосунки між сурогатними мамами і клінікою, мамами і батьками", - сказала вона.

Христина додала, що досі спілкується з родиною, якій виносила маля.

І це вже другий скандал, який пов’язаний із сурогатним материнством під час карантину.

Наприкінці квітня правоохоронці провели обшуки в іншій клініці та на двох орендованих квартирах. Там виявили п'ятьох новонароджених дітей, яких із підробними документами відправляли до Китаю. Нині вони в дитбудинку, а один із малюків - у лікарні, з підтвердженим діагнозом COVID-19.

Україна допоможе батькам вивезти дітей, народжених сурогатними матерями

Україна допоможе батькам вивезти дітей, народжених сурогатними матерями

Нагадаємо, раніше Денісова заявила, що сурогатне материнство в Україні – це проблема, яка потребує комплексного та негайного реагування. Надання таких послуг іноземним громадянам може призвести передусім до порушення прав дітей та до ситуації, у якій Україна не здатна захистити своїх громадян.

Також повідомлялось, що в Україні знову порушили питання законодавчого врегулювання сурогатного материнства. Експерти та правоохоронці кажуть про те, що в українському законодавстві є певні прогалини у цьому питанні. Жінки, які стають сурогатними матерями, погано захищені законом, а дітьми, народженими у такий спосіб, також належно не опікуються.

Валерія Ковалінська

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Виховання дітей
Наступна публікація