Неприступний Ізраїль: чому українців масово не пускають на Святу землю

Неприступний Ізраїль: чому українців масово не пускають на Святу землю

Ізраїль, прапор Ізраїля / Фото: pixabay.com

Влада Ізраїлю активно бореться із нелегальною міграцією.

Вже вісім років існує безвізовий режим з Ізраїлем і виникають сотні випадків затримання українських туристів в аеропортах. А все тому, що в Ізраїлі наших громадян сприймають як потенційних нелегальних мігрантів.

Про це йдеться у сюжеті "Сніданку з 1+1".

За даними Держприкордонслужби, минулого року до Ізраїлю не впустили понад 3500 українців. Станом на березень цього року кількість відмов на в’їзд вже сягнула більше 500. Жорсткий контроль на кордоні в Ізраїлі пояснюють бажанням зупинити величезний потік нелегальних мігрантів.

У лютому історія з туристами, які не можуть в`їхати до Ізраїлю загострилася. 140 українців на 5 годин стали заручниками аеропорту імені Бен-Гуріона. Причина затримки – відповідь Ізраїлю на те, що того ж дня 35 громадян Святої землі не впустили до України. Як пояснили наші прикордонники, туристи з Ізраїлю не змогли підтвердити мету візиту та їм бракувало коштів, необхідних на час перебування в країні.

На цю кричущу ситуацію відреагували у Міністерстві закордонних справ України. МЗС передало ноту протесту Ізраїлю.

"Правда в тому, що, в разі порушення прав українських громадян в будь-якій з держав, МЗС ініціюватиме перегляд умов поїздок, зокрема і угод про безвіз", - заявляла тоді речниця міністерства Катерина Зеленко.

Хоча й додала, що загрози скасування безвізу з Ізраїлем поки що немає.

Українські прикордонники 2018-го відмовили в перетині кордону 84 громадянам Ізраїлю. Цього року станом на березень відомо про трохи більше як 100 таких випадків.

Ізраїль, побоюючись нелегальних мігрантів, ретельно перевіряє мандрівників з України. Та найчастіше страждають туристи. 28-річний львів’янин Роман Кучер часто подорожує Європою. А цієї зими вирішив вперше відвідати Ізраїль.

"У нас були заброньовані готелі у всіх містах, оплачені квитки назад", - розповідає він.

Щоб зекономити, летіти вирішив лоукостером з польського Кракова. По прильоту Романа та його друга затримали.

"Нас кожного окремо завели в кімнату огляду, повністю були відкриті всі наші речі, сумки, всі кульки які були в сумках, всі ємності. Дійшло до того, що білизну передивлялися, чи там нічого немає", - зазначає хлопець.

А ще перевірили мобільні телефони та особисті переписки у соціальних мережах. Після прискіпливого огляду – години очікування в аеропорту і заява митників, яка шокувала.

"Мені сказали, що мене буде депортовано з Ізраїлю. І вже коли мені дали документ, там було російською мовою написано: "Предотвращение нелегальной миграции", - пояснив Роман.

Але й це ще не все. У паспорті в Романа поставили відмітку, яка на 10 років забороняє йому в’їзд до Ізраїлю. Того ж дня у схожій ситуації опинилася ще одна львів’янка та киянин, який летів іншим рейсом з Австрії. Усіх їх відправили до Тель-Авіва - у міграційну в'язницю. Лише через три дні українців відправили додому.

Повʼязані теми:

Наступна публікація