Любитель зброї і вибухівки. Що відомо про керченського стрільця

Любитель зброї і вибухівки. Що відомо про керченського стрільця

Фото: Reuters

Мама хлопця працює медиком, їй довелося рятувати людей, яких поранив її син.

Вдень 17 жовтня у місті Керч, розташованому в окупованому Криму, сталося масове вбивство унаслідок стрілянини і вибухів (ймовірно двох) у політехнічному коледжі. Загинула 21 особа, близько півсотні постраждали.

У скоєнні вбивств підозрюють 18-річного студента коледжу Влада Рослякова, який навчався на четвертому курсі. Після кривавого вбивства Влад скоїв самогубство у бібліотеці коледжу, розташованій на другому поверсі. Саме там виявили його тіло.

Фото Влада Рослякова перед нападом / Фото: Mash

На сайті навчального закладу є наказ про зарахування студента з таким ім'ям – 2015 року його зарахували на спеціальність "Монтаж, налагодження та експлуатація електроустаткування промислових та цивільних будівель", передає телеграм-канал "112".

Одногрупники Влада розповіли, що він був дуже замкнутим, майже ні з ким не спілкувався і давно видалився із соцмереж. Цікавився маніяками.

У вересні цього року Влад нібито отримав дозвіл на рушницю 12 калібру, а за кілька днів до нападу придбав 150 патронів до снайперської гвинтівки. Хлопець мав паспорт громадянина РФ і ліцензію на гвинтівку.

Поки невідомо, звідки хлопець взяв гроші на набої, а також, як 18-річний студент зміг отримати дозвіл на зброю. Крім того, його знайомі нібито розповідали, що хлопець експериментував із вибухівкою.

За даними джерела "Інтерфаксу", молодик відвідував стрілецький клуб, а на місці трагедії було виявлено велику кількість боєприпасів.

"На місці виявлено близько 10 пачок рушничних патронів, а також близько 10 саморобних запалювальних пристроїв і пляшки з коктейлем Молотова. Владислав Росляков відвідував стрілецький клуб і цікавився зброєю", - сказав співрозмовник агентства.

Фото: 112.ua

Правоохоронці того ж дня обшукали оселю Рослякова – орендовану квартиру, де він жив разом із мамою. Його батьки давно розлучилися. Відомо, що іноді хлопець приходив у гості до батька і бабусі з дідусем.

До речі, мама Рослякова працює санітаркою в онкологічному диспансері Керчі. Коли туди стали привозити постраждалих від атаки, Галина Рослякова була на робочому місці і приймала пацієнтів. Жінку забрали на слідчі дії просто з клініки.

Пізніше мама Влада розповіла, що за кілька днів до масового вбивства хлопець переглядав відео зі стріляниною в різних школах. Вона запитала, навіщо він це дивиться. Влад відповів – "просто". Маму відповідь задовольнила.

А у самий день атаки він дочекався, доки мама піде на роботу, і тільки після цього пішов до коледжу.

Батьків Влада оштрафують на 500 рублів за неналежне виконання батьківських обов'язків.

Один з одногрупників Влада розповів журналістам, що бачився з хлопцем просто перед вибухами і стріляниною. Йому з іншим хлопцем пощастило вийти на вулицю до моменту інциденту.

За його словами, Влад прийшов на навчання з двома рюкзаками. Один – сірий, другий – чорний. Спокійно привітався з одногрупниками і за кілька хвилин почав розправу.

Фото Влада Рослякова під час нападу / Фото: Mash

Росляков міг надихнутися масовим вбивством у школі "Колумбайн" в США, яке сталося 1999 року. Про це свідчить одяг Рослякова, а також спосіб розправи над своїми жертвами і те, як він покінчив з собою.

Так, судячи із записів камер відеоспостереження, до коледжу Влад зайшов в одному вбранні, а всередині - змінив одяг.

Під час стрілянини Влад був одягнутий у білу футболку, чорні штані і високі черевики. Схожий одяг був на Еріку Харрісу – одному з двох вбивць в школі "Колумбайн".

1999 року Ерік і його друг Ділан Кліболд розстріляли у своїй школі 13 осіб, десятки були поранені. Перед цим вони намагалися підірвати бомби в їдальні, але вибухівка не спрацювала. 

Теракт в Керчі: у політехнічному коледжі підірвали вибуховий пристрій

Теракт в Керчі: у політехнічному коледжі підірвали вибуховий пристрій

Після того, як Ерік і Ділан завершили розправу, вони покінчили з собою у шкільній бібліотеці. Харріс вистрілив собі у підборіддя. 

Владислав Росляков теж залишив бомбу в їдальні, але, на відміну від ситуації в "Колумбайні", вона спрацювала. Керченський стрілець теж покінчив з собою в бібліотеці, вистріливши собі у підборіддя.

ЗМІ повідомили про ймовірний мотив стрілянини – невдача у коханні. Влад нібито міг шукати у коледжі свою дівчину, щоб розправитися з нею. За деякими даними, хлопець зустрічався з 15-річною дівчиною близько 5 місяців, однак вона кинула його.

За іншими даними, студент мав конфлікт із викладачами, що могло стати приводом до нападу. Також перевіряється версія можливої участі студента у молодіжних екстремістських угрупованнях, однак вона поки не знайшла підтвердження.

За даними Telegram-каналу Mash, мама Влада була активісткою секти "Свідків Єгови". Хлопцеві не подобалися її друзі, він називав їх "якимись дурнями, які танцюють і співають". Багато часу він проводив в школі, був тихим, усміхненим хлопцем. "Спочатку – замкнуте вовченя, у старших класах – вже звичайний товариський пацан", – йдеться у повідоменні.

У школі хлопчик не брав участь у самодіяльності, не ходив на гуртки і не брав участі в святах. У кіно йому також було не можна. Іноді Влад порушував мамині заборони і пробирався до хлопців потайки. За це незмінно отримував наганяй.

Влад вчився погано, на трійки. У дев'ятому класі постійно ходив до бібліотеки, бо там був комп'ютер, який мама відмовлялася купити. Хлопець зареєструвався у соцмережі "ВКонтакте", захопився панк-культурою, почав носити браслети.

Мамі не сподобалися нові захоплення сина. "Вона звернулася до класної керівниці і запитала, що їй робити з сином. Та порадила купити комп'ютер. Мати купила, але проблем він не вирішив", – повідомляє Telegram-канал Mash.

Стрілянина у коледжі в Керчі: кількість загиблих зросла до 21

Стрілянина у коледжі в Керчі: кількість загиблих зросла до 21

Нагадаємо, 17 жовтня опівдні стався вибух на території політехнічного коледжу в анексованому місті Керч. В результаті інциденту загинули щонайменше 19 людей, ще близько 50 отримали поранення. Медики виявили в тілах постраждалих металеві вражальні елементи, якими були начинені вибухові пристрої.

В Мережі опублікували коментарі студентів-очевидців інциденту. Вони переконували в тому, що перед вибухом в коледжі намагалися захопити заручників та лунали постріли. 

СК РФ оголосив вибух у Керчі терактом, однак згодом слідчі перекваліфікували справу за статтею "вбивство двох і більше осіб".

В окупованому Криму оголосили режим надзвичайної ситуації. Також на півострові оголошено триденний траур.

Повʼязані теми:

Наступна публікація