Незаконно ув’язненому в РФ українцю Грибу потрібна операція – лікар

Незаконно ув’язненому в РФ українцю Грибу потрібна операція – лікар

Фото: Адвокат Павла Гриба

Щороку Павло Гриб перебував під наглядом лікарів в «Охматдиті», і з кожним роком його захворювання прогресувало.

Стан здоров’я викраденого в Білорусі та незаконно ув’язненого в Росії 19-річного українця Павла Гриба, який має важке вроджене захворювання, може погіршитись.

За словами доктора медичних наук, професора кафедри дитячої хірургії Національного медичного університету ім. Богомольця Василя Притули, хлопцеві потрібна операція, яка на певний час може запобігти прогресу хвороби, передає УНІАН.

 «Я з Павлом Грибом та з його батьками спілкуюся від 2003 року, коли Павлу було ще 4,5 роки, коли він вперше звернувся до нас в лікарню «Охматдит» на обстеження. Йому було поставлено діагноз портальна гіпертензія – це таке захворювання, яке в будь-який момент може ускладнитись кровотечею з вен шлунку, стравоходу і/або носовими кровотечами. Кровотечі можуть бути достатньо сильними, аж до дуже неприємних станів», - розповів доктор.

За його словами, щороку Павло Гриб перебував під наглядом лікарів у «Охматдиті», і з кожним роком його захворювання прогресувало.

«18 серпня цього року батьки разом із Павлом приїхали до мене на консультацію з обстеженням. Нами було прийнято рішення про те, щоби Павла сконтактувати з хірургами Національного інституту хірургії та трансплантології ім. Шалімова для того, щоби йому планувати хірургічне втручання. Весь цей час Павло перебував під нашим наглядом, він отримував підтримувальну терапію, лікування, яке направлене на підтримку функцій печінки для запобігання кровотечі, інших ускладнень, які пов’язані з цим захворюванням», - зауважив він.

Також Притула зауважив, що це – хронічне захворювання, і за умов підтримувальної терапії, належного харчування і обмежень фізичного навантаження його прогрес сповільнюється.

Доктор також  розповів, що до слідчого ізолятора № 5 в Краснодарі, де незаконно утримується українець, були перераховані кошти для закупівлі ліків для печінки, проте ліки до ув’язненого українця не дійшли.

Російська сторона не пустила до Павла Гриба українських лікарів

Російська сторона не пустила до Павла Гриба українських лікарів

Раніше повідомлялося, що до утримуваного у краснодарському СІЗО українця Павла Гриба не пустили українських лікарів, які виїхали до Росії. Як розповів ТСН батько Павла Ігор Гриб, Росія відмовляється пояснювати мотиви відмови.

Хлопець із дитинства має інвалідність, тож, відсутність потрібних ліків може закінчитися для нього фатально.

Нагадаємо, Гриб зник в серпні в білоруському Гомелі: за словами батьків, він був затриманий співробітниками ФСБ. До Білорусі він поїхав 24 серпня, щоб зустрітись із дівчиною, яка мешкає у Росії, з якою познайомився через Інтернет. 17-річна жителька міста Сочі в інтерв'ю ТСН зізналась, що справді запросила хлопця до Білорусі. Змусили її це зробити співробітники ФСБ Росії, бо вона також перебуває під слідством.

В поліції міста Гомель батьку повідомили, що його син перебував у розшуку за терористичну діяльність. 7 вересня стало відомо, що Гриб перебуває у СІЗО в російському місті Краснодар.  Суд арештував Гриба.  Адвокат Андрій Сабінін повідомив, що хлопця звинувачують за статтею 205.1 КК РФ ("Сприяння терористичній діяльності"). 

Повʼязані теми:

Наступна публікація