Нічийний пором через Південний Буг загрожує безпеці людей на Вінниччині

Нічийний пором через Південний Буг загрожує безпеці людей на Вінниччині

Проблеми не існувало б, якби чиновники виконали свої обіцянки відносно будівництва мосту.

На Вінниччині селяни користуються нічийною аварійною поромною переправою через річку Південний Буг, що з'єднує село Губник з Ладижинським районом. Завдяки цьому вони мають доступ до роботи, крамниць та лікарні, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Це найкоротший шлях – 10 кілометрів, а якщо об'їздити, то дорога пролягатиме 50 кілометрів, ще й їхати доведеться з пересадкою. Однак цьому плавзасобу вже півстоліття, він уже не раз виходив із ладу та загрожував безпеці людей. "Коли трос увірвався, я була на поромі, страшно. Човном нас забрали звідси", - розповіла місцева жителька Ольга Мельник.

На Вінниччині селяни переправляються через Південний Буг на аварійному поромі

На Вінниччині селяни переправляються через Південний Буг на аварійному поромі

Колись переправу обслуговував поромник, але вже кілька років пасажири самі натягують трос ключкою і кермують. "Приходимо з роботи, порома нема. Ми звідти усі стоїмо, дзвонимо, хто в кого ближче живе. Прибігла дитина, чи мама, чи тато, чи хто – подають", - каже жителька с. Губник Наталя Калінчук. Переправляються навіть узимку, бо місцева ГЕС скидає у річку теплу воду, і вона не замерзає.

Латають діряву посудину люди теж самі – за принципом: домовилися, гуртом зійшлися і зробили. Чиновники не раз обіцяли побудувати міст, але грошей так і знайшли, тож селяни просять хоча б взяти на роботу первізника і виділити кошти на ремонт. У сільраді лише розводять руками. "Сам пором не знаходиться на балансі сільської ради. І річка Південний Буг не є територія Губинскої сільської ради. Сільська рада не вправі виділити кошти з бюджету", - пояснює сільський голова Валентина Чернега.

У профільному відомстві про нічийний пором, де ніхто не відповідає за безпеку пасажирів, уперше чують від журналістів. "Не може він катати без відповідних документів. Має бути свідоцтво реєстрації плавзасобу і техогляд. Ми цю ситуацію вивчимо", - обіцяє керівник управління "Укртрансбезпеки" Андрій Федорчук. Люди ж сподіваються, що втручання чиновників не обернеться тим, що пором у них просто відберуть – не даючи нічого взамін.

Кореспондент ТСН Анна Тітовська

Повʼязані теми:

Наступна публікація