Нобелівський лауреат із медицини закликав українців їсти свинину

Нобелівський лауреат із медицини закликав українців їсти свинину

Фото: Reuters

Яловичина та молоко провокують розвиток раку товстої кишки, твердить він.

Нобелівський лауреат у галузі медицини та фізіології 2008 року Харальд цур Хаузен прочитав у Києві лекцію майбутнім лікарям, біологам та вірусологам. Її темою став вплив м'ясо-молочних продуктів на розвиток онкологічних захворювань, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

У своєму виступі видатний науковець обстоював тезу, котра розриває шаблони щодо правил харчування: щоб уникнути онкозахворювань, безпечніше їсти свинину, ніж яловичину. Професор вважає, що маловивчений вірус, який є у корів, може викликати онкозахворювання товстої кишки в людини. "У Китаї вживають багато свинини, але вони мають невисокий показник раку товстої кишки, але при цьому свинина не виключає розвитку інших захворювань", - наголошує Харальд цур Хаузен.

Нобелівський лауреат вважає, що м'ясо та молоко провокують розвиток раку

Нобелівський лауреат вважає, що м'ясо та молоко провокують розвиток раку

А от у Європі, на думку професора, рак товстого кишківника надто поширений, і саме через вживання яловичини. Лекція нобелівського лауреата ошелешила лікаря Отто Стойка – він, пропагуючи здоровий спосіб життя, завжди віддавав перевагу яловичині, як менш жирному м'ясу. "Раніше казали, що з віком треба обмежувати червоне м'ясо, тобто ця рекомендація стає ще більш актуальною. І більше споживати різних білків, тобто м'ясо птиці, риба, бобові, насіння, горіхи – це все треба, щоб було присутнє, а червоного м'яса менше", - розмірковує головний лікар київського міського центру здоров'я.

Присутні на лекції студенти цікавляться, чи варто відмовитись од яловичини та коров'ячого молока взагалі, чи просто обмежити їх споживання. Харальд цур Хаузен каже, що відповідь на це запитання дуже проста. "Раз ви вже споживали молоко, то ви вже інфіковані, ваші антитіла спрацювали. Може, і не буде ніякого побічного ефекту, я нікому не рекомендую припинити пити молоко чи вживати йогурти, м'ясо, оскільки вже його вживали. Просто зменшуючи ці продукти в своєму раціоні, ви зменшуєте і чинники ризику захворюванням раком", - пояснив фахівець.

Кореспондент ТСН Валентина Доброта

Повʼязані теми:

Наступна публікація