Нова загроза для українців: фахівці повідомили правила поведінки при появі смерчу

Нова загроза для українців: фахівці повідомили правила поведінки при появі смерчу

Нова загроза для українців: фахівці повідомили правила поведінки при появі смерчу

Фото: ТСН

Днями хлопчик на Одещині зазнав важких травм, коли потрапив у вихор.

Підліток, який потрапив у смерч на Одещині, перебуває в лікарні в обласному центрі. Туди його перевезли з Біляївської райлікарні на додаткову діагностику, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

"Доволі незвична ситуація для нашого населеного пункту, і я думаю, що більшість наших лікарів з цим зіткнулися вперше", - розповіла медик Ірина Костильова. У хлопця в Одесі діагностували перелам щелепи, він не може говорити. Більше того – 14-річний постраждалий досі в шоковому стані. "У нього стресс. Він навіть не очікував, що таке може статися", - розповіла мама хлопця Тетяна Пашковська.

Удар стихії: експерти розповіли, як врятуватись від смерчу

Удар стихії: експерти розповіли, як врятуватись від смерчу

Усе сталося на станції техобслуговування. Очевидці кажуть, що смерч з’явився раптово. "Вітерець подув несподівано, ось тут виник смерч і пішов сюди різко. Здавалося – що він може зробити? А виявляється, може підняти людину вільно та кинути", - розповів очевидець Сергій Ковальчук. Інші діти, які були поруч, не постраждали. "Ми сиділи за тим столом, і потім намет знесло, і нас кинуло на підлогу, а Вася упав ось тут. Ось ще кров його", - показують вони.

Менше ніж за місяць смерчі лише на Одещині бачили тричі. Вихор, який підняв у повітря дитину, пронісся у Біляївці 6 липня. За три дні до цього смерч бачили у сусідніх Маяках, а 17 червня у Приморському – чотири вихори, які злилися в один величезний, зафільмували просто з пляжу. Фіксували торнадо і на Азовському морі. Фахівці пояснюють, що вихор  утворюється в дощових хмарах при нестійкій атмосфері, коли вони починають рухатися над перегрітою землею. Найчастіше виникають у червні і липні, коли найвища температура повітря. Вони невеликі за розміром, проте дуже швидкі  і завжди небезпечні. Захищатися від них треба навіть у приміщенні. "Насамперед швиденько відключити електроенергію і газ. І сховатися всередині приміщення у кімнатах, які найбільш віддалені від вікон. У смерчах ще спостерігається перепад тиску, просто вибухають банки, відомі випадки, коли з курей висмикувалося пір’я, у людини можуть полопатися судини", - каже завідуюча відділом синоптичної метереології українського гідрометереологічного інституту Віра Балабух.

Насамперед сховатися – порада і для тих, кого смерч застав на вулиці. "В підвалі бажано – ні в якому разі за деревами, за стовпами, за рекламними щитами, знаходитися на мосту. Знайти у напрямку перпендикулярному до переміщення смерчу якусь низинку, лягти на неї обличчям униз і захистити голову", - радить Балабух. І у жодному разі фахівці не рекомендують фотографувати стихію, бо вихор надшвидкий і в який бік він рухатиметься – не прорахуєш. Смерчі за останні роки в Україні почастішали через потепління. Збільшився і період, коли вони відбуваються. Визначити ж, де буде вихор наступного разу в Україні, неможливо через брак обладнання.

А поки можна не тільки запам’ятати, як діяти в разі зустрічі з торнадо, але й допомогти одужати після заподіяних стихією травм маленькому Василію. Кошти на це збирає його мама, її номер банківської картки – 5168 7573 2923 5131. Отримувач: Тетяна Миколаївна Пашковська.

Кореспондент ТСН Сергій Осадчук

Повʼязані теми:

Наступна публікація