Нові білети та відеофіксація іспитів. У МВС розповіли детальніше про майбутні нововведення щодо прав

Нові білети та відеофіксація іспитів. У МВС розповіли детальніше про майбутні нововведення щодо прав

Фото: ТСН.ua

У міністерстві хочуть введення єдиного типового посвідчення водія з мікрочипом.

У Міністерстві внутрішніх справ розповіли детальніше про анонсовані нововведення щодо водійських посвідчень.

Про це повідомляє прес-служба головного сервісного центру МВС.

Зазначається, що всі зміни плануються виключно у рамках імплементації європейських угод в Україні.

"У другій половині 2017 року планується подання на розгляд до профільного комітету Ради законопроекту, відповідно до якого у посвідченнях водія з'являться додаткові категорії – наразі вони формуються, а термін дії становитиме від 5 до 15 років залежно від категорій. Таким чином, водії категорії "В" зможуть користуватися своїм посвідченням водія 15 років, а от водії категорії "С" та "D" лише 5 років", - розповідають у МВС.

Після завершення терміну водіям необхідно буде пройти медогляд.

Наразі у міністерстві працюють над питанням щодо підтвердження практичних та теоретичних навичок водіїв. Водіїв заспокоють тим, що це стосуватиметься винятково профільних категорій.

"По-перше, ми загалом працюємо над системою змін у площині отримання посвідчення водія – це розробка нових екзаменаційних білетів, встановлення фото та відеофіксації під час складання іспитів Щодо нових впроваджень, важливим стане саме підтвердження психофізичного стану людини, який впливає на здатність безпечно користуватися автівкою", - каже керівник Головного сервісного центру МВС Владислав Криклій.

Але є й гарні новини для водіїв, які вже мають права. Зокрема, закон зворотної дії немає, тож ті водії, що на момент набуття чинності нових правил матимуть права із терміном дії на 30, 50 років та безстрокові, зможуть користуватися ними до вказаного у них терміну.

У МВС радять не переживати щодо майбутніх нововведень та пам'ятати, що вони "матимуть виключно позитивний характер".

Нагадаємо, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що українцям не доведеться міняти водійські посвідчення кожні 5 років. "Є світова практика щодо водійських посвідчень, і ми будемо її дотримуватися. Ніяких "кожні 5 років" не буде. Є чинні законні норми ", - написав він. 

23 січня у своєму Facebook заступник міністра внутрішніх справ з питань євроінтеграції Анастасія Дєєва анонсувала кілька нововведень від МВС.

"Сьогодні національне посвідчення водія дає право на керування транспортом протягом 30 років з дати його отримання. За вимогами Директиви нормами мають будуть встановлені нові строки від 5 до 15 років в залежності від категорії транспорту з метою періодичної перевірки відповідності здоров'я водіїв встановленим медичним та психофізичним вимогам. До речі, категорії транспорту також будуть переглянуті", - повідомила Дєєва. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація