Нові правила карантину: як визначити, в якій зоні опинився ваш населений пункт, і що це означає

Нові правила карантину: як визначити, в якій зоні опинився ваш населений пункт, і що це означає

Фото: УНІАН

"Зелена" зона не означає, що маски можна зняти і нехтувати дистанцією.

3 вересня відбулося позачергове засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Від понеділка 7 вересня почне діяти нове епідемічне зонування. Воно встановлюється на 14 днів. 

ТСН.ua нагадує, що означає поділ регіонів на кольорові карантинні зони.

Від 1 серпня в Україні почали діяти нові правила адаптивного карантину: регіони перебуватимуть у "зеленій", "жовтій", "помаранчевій" та "червоній" зонах. Те, у якій зоні перебуватиме область, залежатиме від поширення коронавірусу в тому чи іншому населеному пункті області.

Про це йдеться у відповідній постанові Кабінету міністрів.

Обмеження діятимуть на всіх рівнях, включаючи "зелену" зону. Найбільш жорсткий карантин буде діяти - в "червоній". Перехід регіону з однієї до іншої зони можливий за умови, коли там п'ять днів поспіль є зміни одного із визначених показників.

Рішення про посилення чи скасування обмежень буде ухвалюватися на підставі рішення регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке ухвалюється за поданням головного державного санітарного лікаря регіону. Його оновлюватимуть не частіше аніж один раз на п’ять днів.

Поділ України на зони

"Зелена" зона умовно вважатиметься найбезпечнішою в період карантину. До неї входитимуть ті території, де показники будуть в нормі. Згідно з поділом, наразі до неї входить переважна більшість областей України. Зокрема, це Київська, Полтавська, Чернігівська, Черкаська, Кіровоградська, Сумська, Запорізька, Херсонська, Миколаївська, Одеська, Харківська, Дніпропетровська, Луганська області.

У "жовтій" зоні, котру МОЗ визначив як" буферну", перебуває 40 регіонів. Там немає актуальних особливостей, які відрізняють її від зеленої. Області, які в її списку, перебувають за крок від помаранчевої та червоної зон. 

До "помаранчевої" зони віднесли десять регіонів: у Волинські області – Луцький та Любешівський райони; Івано-Франківській області – місто Івано-Франківськ та Тисменицький район; у Львівській області – Львів, Миколаївський район, Перемишлянський район, Пустомитівський район; у Тернопільській області – місто Бережани та Бучацький район.

До "червоної" зони, яка є найкритичнішою із поширенням коронавірусу, входить три регіони: місто Луцьк, Тернопіль і в Чернівецькій області – Кіцманський район.

З інтерактивною версією мапи можна ознайомитись за цим посиланням.

Максим Степанов: в Україні кожні 5 днів переглядатимуть приналежність регіонів до зон карантину

Максим Степанов: в Україні кожні 5 днів переглядатимуть приналежність регіонів до зон карантину

Що передбачає кожна із зон

Попри всі нові правила залишаються чинними - одна людина на п’ять метрів квадратних у будівлях, носіння масок або респіраторів у громадських будівлях та транспорті, соціальна дистанція у 1,5м. та особиста гігієна.

Крім того, у "зеленій зоні" під забороною:

  • проведення масових заходів, за участю до однієї людини на 5 кв метрів;
  • кіносеанси чи проведення культурних заходів, де в залах буде заповнено понад половина місць;
  • перевозити у громадському транспорті більше людей, аніж у салоні місць для сидіння.

У "жовтій" зоні громадяни не можуть:

  • відвідувати будинки для літніх людей, установи соціального захисту. Дозволяється лише тим, хто надає послуги кризово;
  • "+" потрібно дотримувати обмежень зеленої зони.

У "помаранчевій" зоні забороняється:

  1. робота хостелів, туристичних баз. Виключення - готелі;
  2. робота розважальних закладів, ресторанів після 24:00 та до 7:00 години;
  3. планові госпіталізації в лікарнях (крім надання медичної допомоги внаслідок ускладненого перебігу вагітності та пологів; надання допомоги вагітним, породіллям, новонародженим; хворим з онкологічними захворюваннями; надання паліативної медичної допомоги у стаціонарних умовах; проведення інших невідкладних і термінових заходів);
  4. робота спортзалів, фітнес-центрві, закладів культури;
  5. прийом нових змін в дитячі табори;
  6. масові заходи можуть відбуватися з розрахунку: одна людина на 20 кв.м. та не більше 100 людей;
  7. "+" обмеження жовтої зони;

"Червона" зона передбачає заборону на:

  • роботу громадського транспорту;
  • відвідування закладів освіти;
  • діяльність ТРЦ, торговельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності, фітнес-центрів. Виключення - продаж продуктів харчування, пального, засобів гігієни, лікарських засобів та виробів медичного призначення, ветеринарні препарати, корми, пестициди та агрохімікати. тощо.
  • а також обмеження помаранчевої зони.
Фото: Міністерство охорони здоров’я України

Водночас, зі слів Максима Степанова, в областях "зеленої" та "жовтої" зон зможуть відновити роботу дитячі табори. А у "зеленій" зоні можна буде проводити оздоровче лікування дітей та реабілітацію хворих. Але з дотриманням чітких рекомендацій навіть в умовах низьких показників захворюваності.  

Також дозволяється участь глядачів на футбольних матчах, але за умови, що сектор стадіону буде заповнений до 25%, зберігатиметься соціальна дистанція, будуть наявні дезінфектори, людям на вході мірятимуть термпературу.

Як визначатимуть, куди віднести зону:

Регіоном із значним поширенням COVID-19 вважається той, де наявна одна з цих ознак:

  1. Завантаженість ліжок у медзакладах, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим COVID-19, становить понад 50%;
  2. Середня кількість тестувань методом ПЛР та ІФА становить менше ніж 24 на 100 тис. населення протягом останніх семи днів;
  3. Коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 становить понад 11%;
  4. Показник динаміки зростання випадків інфікування COVID-19 становить понад 10%.
  5. Показник динаміки зростання випадків інфікування COVID-19 застосовується у разі реєстрації більше восьми випадків на 100 тис. населення сумарно за останні сім днів.

Перетин державного кордону

  • Від 1 серпня під час перетину кордону з країн "зеленої" зони потрібно буде надати тільки страховий поліс.
  • Для тих, хто їде з країн з "червоної" зони треба поліс, а також 14-денна самоізоляція або негативний ПЛР-тест.

Коронавірус в Україні: виявлено понад тисячу нових випадків інфікування за добу

Коронавірус в Україні: виявлено понад тисячу нових випадків інфікування за добу

Як повідомлялося, Кабмін подовжив дію адаптивного карантину в Україні через епідемію коронавірусу до 31 серпня та встановив чотири рівні епідемічної небезпеки. Йдеться про "зелений", "жовтий", "помаранчевий" та "червоний" рівні карантину. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація