Новітній Остап Бендер: "воскреслий" з мертвих авантюрист-мільйонер з України шокував французьку Бургундію

Новітній Остап Бендер: "воскреслий" з мертвих авантюрист-мільйонер з України шокував французьку Бургундію

Тамтешні люди дивуються з похмурості багатія та обурені його господарюванням в історичному замку.

Генпрокуратура України вимагає екстрадиції одесита Дмитра Малиновського, котрий уже місяць перебуває під арештом у Франції. Вдома його підозрюють у шахрайстві, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Рошпо – крихітне містечко у Бургундії. Сучасними тут виглядають лише автівки і баки для сміття. На все поселення усього 287 мешканців, і всі вони добре знають одне одного, тому чужинця помітно одразу. Французька глибинка: двері не зачиняють, машини паркують із відкритими вікнами. Дмитра Малиновського тут уперше побачили два роки тому. "Такий милий і симпатичний чоловік", - сміються місцеві жителі. Тутешній мер Жером Біяр зустрічає журналістів біля будинку з півником на даху – в Україні це була б сільрада. У Рошпо Малиновський утік, коли на Батьківщині назрів вирок за шахрайство. "Розказав, що йому подобається Бургундія – мовляв, це чудове місце. Таке тихе", - пригадує мер і додає, що про проблеми із законом в Україні іноземець нічого не говорив.

Воскрес, щоб сісти у в'язницю: ГПУ вимагає екстрадиції Дмитра Малиновського

Воскрес, щоб сісти у в'язницю: ГПУ вимагає екстрадиції Дмитра Малиновського

Його фото світ уперше побачив у твіттері Європолу разом зі старовинною фортецею, блискучим авто і повідомленням, що французькі жандарми затримали українського втікача, який жив на широку ногу в Бургундії. Його статки становили 4,6 мільйони євро, і включали замок, вінтажний "Роллс-Ройс Фантом" і три картини Сальвадора Далі. Середньовічну фортецю Шато Ла Рошпо добре видно з сусіднього пагорба. З часів будівництва у ХII сторіччі нею володіли французські сеньйори, маршали і навіть президентська родина. Саме онучка президента Карно і продала замок у 2015 році люксембурзькій фірмі, яку зареєстрував Малиновський, за 3 мільйони євро. Головною умовою було – не зачиняти фортецю для відвідувачів. Національна пам’ятка, укрита глазурованою бургундською черепицею,  потребувала ремонту – українець пообіцяв відновити все.

Ромюель працював у замку гідом, але звільнився, коли новий господар почав виявляти характер. "Водопровіднику, постачальникам, робітникам – він платив нуль. Нічого. Цілих два роки. Він говорив: ви ще не закінчили роботу. Контракт, мовляв, не виконаний. І хто тепер має за все це платити?", - обурений чоловік. Коли французькі робітники відмовилися виконувати чергову примху Малиновського – рубати всі дерева, через які фортецю було погано видно з траси – той привіз із собою молдаван. Тепер середньовічні стіни більше нічого не затуляє, але це грубе порушення французького закону збереження пам’яток. "Безчесна людина", - характеризує поведінку власника замку колишній гід.

Хто ж такий Дмитро Малиновський, який так "прославив" Україну в Бургундії? Єдине його відоме фото – з бази розшуку Інтерполу. Чіткості розмитому зображенню додають спогади одного з однокласників у соцмережах: "Більш за все Мітя мені запам’ятався тим, що з самого дитинства в нього були глобальні ідеї та плани. Приблизно в четвертому класі він мені показав папірець, на котрому був розписаний план викрадення Майкла Джексона заради отримання викупу". Свою першу реальну аферу Мітя здійснив іще до смерті Майкла Джексона – стадіон Міноборони в Одесі був завдяки підробним документам переданий для забудови під висотки. Поки військові юристи боролися за захоплену власність, трибуни розвалились, а футбольне поле тепер годиться хіба що для голубів. "За десять років відбулось майже 150 судових засідань, 45 судових рішень різних інстанцій. Нарешті все-таки майно державне", - констатує юрисконсульт Юлія Пашнева.

Коли справа дійшла до суду, слухання починалися "замінуванням" будівлі та евакуацією. Брехливі повідомлення про мінування – одне з того, що сьогодні інкримінують Малиновському. Разом з інсценуванням власної смерті. Голова Приморського суду, де і визнали бізнесмена мертвим, гортає сторінки справи і згадує, як чотири роки тому дружина Малиновського принесла в судову залу урну нібито з прахом чоловіка, який "загинув" в АТО. "Жінка і мати прийшли в траурному одязі, зі сльозами на очах. Знаєте, все відповідало за те, що люди вбиті горем — нема сина, нема чоловіка", - каже Сергій Кічмаренко. Прокуратура в траур родичів не повірила, але щоби скасувати рішення про смерть знадобилося два роки. Із "того світу" Малиновський здійснив іще одну аферу – цього разу вже навколо Одеського припортового заводу. Знову за підробленими документами він продав іноземній компанії добрив на 12 мільйонів євро. Тепер на Дмитра дуже чекають у столичній прокуратурі. "Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 5 до 12 років", - каже прокурор Олексій Богданов.

Поки французька сторона вирішує, чи екстрадувати Малиновського на Батьківщину, життя в Рошпо повертається до звичного ритму. На три вулиці тут дві виноробні. Українця тут уже прозвали "королем замку". Веронік частує журналістів молодим бургундським і згадує, як він завітав до її підвалу. Розпитував про вино, але коли з’ясувалося, що іноземцям його у Франції виробляти неможна, інтерес утратив. "Він узагалі не всміхався і їздив на машині із затемненим склом. У нас так не заведено", - зізнається вона. На старих відео з середину замку можна побачити дорогі меблі, кухонне приладдя, витвори мистецтва -  все, чим пишалися французи. Чи все це на місцях, не відомо. Сьогодні фортеця Ля Рошпо лишається неприступною – її зачинено. Такими стали наслідки знайомства французів з українським злочинним світом.

Кореспондент ТСН Олександра Мітіна

Повʼязані теми:

Наступна публікація