Колір крові, пролитої в боях за Україну: як у Києві змінювали берети десантникам

Порошенко прийняв рішення змінити назву Високомобільних десантних військ, щоб відійти від радянсько-російської абревіатури ВДВ.

Президент України Петро Порошенко підписав  Указ «Про встановлення в Україні Дня Десантно-штурмових військ Збройних Сил України», який відзначатиметься щороку 21 листопада.

Про це він повідомив під час урочистої церемонії перейменування Високомобільних десантних військ у Десантно-штурмові ЗСУ та встановлення Дня Десантно-штурмових військ ЗСУ, передає прес-служба глави держави.

Сьогодні в Україні також відзначають день Собору Архистратига Михаїла, а цей святий є небесним покровителем українських десантників.

У Києві тривають урочистості з нагоди Дня десантно-штурмових військ

У Києві тривають урочистості з нагоди Дня десантно-штурмових військ

«Тож цілком логічно саме 21 листопада відзначати й ваше професійне свято. Звичне 2 серпня – то дата першого стрибка парашутистів в Московському військовому окрузі. До чого ж тут ми? Москва – не Київ. Так само як і «Україна – не Росія», - заявив Петро Порошенко.

Також десантники отримали берети нового зразка із новим знаком.

Порошенко прийняв рішення змінити назву Високомобільних десантних військ, щоб відійти від радянсько-російської абревіатури ВДВ. Він постановив запровадити нову назву – Десантно-штурмові війська Збройних Сил України.

«Започаткування нового Дня десантника є частиною українізації історико-політичного календаря – на заміну нав’язаному нам радянсько-російському. Нагадаю, ще 2014 року ми поклали край шизофренічній традиції святкувати головне військове свято в унісон з країною-агресором. Саме тоді я запровадив День захисника України – 14 жовтня», - підкреслив глава держави.

Президент України перейменував десантні війська та відзвітував про виконану роботу

Президент України перейменував десантні війська та відзвітував про виконану роботу

Президент від імені українського народу висловив щиру подяку усьому особовому складу Десантно-штурмових військ Збройних Сил України.

«Вітаю вас з вашим професійним святом, яке ви вперше відзначаєте 21 листопада. Ви – рішучі й сміливі, патріотичні й згуртовані. Ви – відчайдушні, сильні волею та незламні духом. Ви – підготовлені до виконання найскладніших завдань в умовах неймовірних фізичних і психологічних навантажень. Ви – завжди там, де найважче, де потрібна відвага та стійкість, швидкість і рішучий натиск. Словом, ви – завжди перші», - звернувся до десантників Порошенко.

Президент на своїй сторінці у Facebook також пояснив, що відсьогодні кольором українського десанту стає темно-бордовий, бо це "колір крові, пролитої в боях за Україну". 

"Легендарне десантне братерство, символами якого вважалися «блакитний берет» та «тєльнік», було розстріляне російськими зайдами під Слов'янськом, в Донецькому аеропорту, біля Іловайська та Дебальцевого", - зауважив він. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація