Новорічний розпродаж несвіжої їжі: як не отруїтися продуктами для святкового столу

Дата публікації
Перегляди
920
Поділитись:
WhatsApp
Viber
Новорічний розпродаж несвіжої їжі: як не отруїтися продуктами для святкового столу

Фахівці радять уважно дивитися за термін придатності товарів і не поспішати на закупах.

До новорічних свят магазини влаштовують масові розпродажі. Зі знижками продають усе, в тому числі й прострочені товари, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Частина навчених досвідом українців уважно вивчає строк придатності, виробника та зовнішній вигляд товарів перед купівлею. Дехто взагалі цілеспрямовано оминає акційні пропозиції. Однак чимало покупців саме на знижки й полюють, хоча самі ж визнають: нерідко під різноманітні акції продають задешево зіпсовані товари.

Небезпечні акції: чим ризикують охочі зекономити на продуктах харчування перед Новим роком

Небезпечні акції: чим ризикують охочі зекономити на продуктах харчування перед Новим роком

Разом із фахівцем журналісти пройшлися лише одним із київських супермаркетів, обираючи до кошика тільки ті продукти, термін вживання яких уже сплив або не був зазначений на упаковці взагалі. Там опинилися торт, тістечка, риба, кава та інші продукти. Адміністрація перепрошує за недогляд і пояснює все людським фактором. "Сьогодні прийшли нові касири на заміщення і не дійшли до цього прилавку. Взагалі товар замінюється щоденно", - запевнили в керівництві торгової точки.

Фахівці радять на закупах не поспішати і ретельно вивчити термін реалізації. При цьому враховувати, що вітчизняні виробники зазвичай вказують дату виробництва, а на імпортних товарах зазначається дата кінцевого строку реалізації. Крім того, на зіпсованих товарах навіть можна заробити, адже більшість магазинів влаштовують акції з вигідними пропозиціями для тих, хто допоможе виявити на полицях прострочені продукти. Про це варто дізнаватися на сайтах торгових мереж, перше ніж іти до супермаркету.

Але медики застерігають, що найбільшою небезпекою для здоров'я є не супермаркети, а самі покупці. "Люди не завжди гарно зберігають ці продукти, які наготували на тиждень вперед. Найперше, яйця. Це перша група, яка найбільша по захворюваності на сальмонельоз. Друга група – це кондитерські вироби, в яких дуже любить стафілокок розмножуватися", - пояснює лікар-інфекціоніст Діана Поліщук. Тим, хто не надто ретельно обирав продукти або не вберіг їх від зіпсуття вдома, медики радять мати під рукою сорбенти. Але якщо протягом двох днів стан здоров'я не покращується, необхідно звертатися до лікаря. Також не зайвим буде зберегти чеки з магазинів і медичні довідки з лікарень, бо тільки так можна буде юридичним шляхом змусити продавця відшкодувати витрати на лікування і заподіяний моральний збиток.

Як уже повідомлялося, перед новорічними святами продажі в магазинах збільшуються на 40%. Українці скуповують все: продукти, одяг, побутову техніку, прикраси. Купують навіть те, що, насправді, не потрібно. Як результат - продукти псуються, одяг не носять. Чому у святковій ейфорії ми викидаємо на вітер тисячі гривень та як із цим боротися, свої поради дали психологи.

Кореспондент ТСН Ольга Нескородяна

Повʼязані теми:

Дата публікації
Перегляди
920
Поділитись:
WhatsApp
Viber
Наступна публікація