Оборудки на 100 мільйонів гривень. У СБУ розповіли деталі обшуків в Одеській мерії

Обшуки в міськраді та компаніях досі тривають.

У п'ятницю, 22 листопада, в Одеській міській раді та підприємствах відбуваються слідчі дії та обшуки. СБУ викрила факт заволодіння коштами міського бюджету посадовцями мерії та комунального підприємства.

"Чиновники міськради у змові з комерційними структурами привласнили майже 100 мільйонів гривень під час погашення кредитної заборгованості комерційному банку. Зловмисники штучно створили кредитну заборгованість комунального підприємства перед банківською установою. Право вимоги на борги у банку викупила приватна фірма, афілійована з чиновниками мерії. Після цього комерсанти, завищивши суму заборгованості на 100 мільйонів гривень, звернулися до мерії із вимогою її погашення. Рішення щодо оплати завищеного боргу ухвалювалося на основі недостовірних матеріалів, свідомо підготовлених посадовцями кількох департаментів мерії. Потім бюджетні гроші були привласнені учасниками оборудки", - пояснили схему в пресцентрі СБУ.

Нині правоохоронці проводять слідчі дії у приміщеннях структурних підрозділів Одеської міської ради та компаній, причетних до протиправної діяльності, для виявлення речових доказів.

Триває досудове слідство за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Операція проводилась спільно з прокуратурою Одеської області.

Тим часом мер Одеси Геннадій Труханов потрапив до лікарні, де його прооперували. Про це "Думській" повідомили в пресслужбі міськради. Про діагноз не розповідають. Відомо лише, що оперували міського голову в одеській неприватній клініці.

"Пана мера прооперували. Вчора. Була екстрена госпіталізація. Лікарі прийняли рішення про операцію. Наразі стан мера стабільний", - сказала в коментарі "Українській правді" речниця Одеської міськради Наталія Мальцева.

У зв'язку з хворобою Труханов не зміг приїхати на засідання Вищого антикорупційного суду у справі про невнесене в декларацію майна.

Нагадаємо, у вересні 2016 року Одеська міська рада придбала будівлю, яка раніше входила до цілісного майнового комплексу ДП "Завод "Краян", за 185 млн грн у приватної структури, яка своєю чергою на початку 2016-го заплатила за цей комплекс на аукціоні, організованому ліквідатором держпідприємства, 11,5 млн грн. Тобто вартість під час перепродажу зросла в 16 разів.

Отримані від мерії 185 млн грн фірма-продавець спробувала перерахувати компанії з ознаками фіктивності. Проте детективи НАБУ і прокурори САП запобігли цій спробі й домоглися накладення арешту на рахунки компанії-продавця будівлі. Водночас 1 лютого слідчий суддя Солом’янського райсуду Києва скасував арешт частини коштів приватної компанії у розмірі 92,34 млн грн.

14 лютого 2018 року в аеропорту "Бориспіль" детективи НАБУ та прокурори САП затримали Одеського міського голову Геннадія Труханова та його заступника, яких підозрювали у вчиненні злочину, передбаченого ч.5 ст.191 КК України ("Заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем").

13 лютого детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП повідомили про підозру вісьмом ймовірним учасникам злочину, при цьому чотирьом у порядку ст.278, ст.135 КПК України, оскільки на той момент їхнє місцеперебування було невідоме. 15 лютого суд у Києві відпустив на поруки депутата від Блоку Петра Порошенка Дмитра Голубова, підозрюваного в корупції мера Одеси. Прокуратура вимагала для Труханова арешту з альтернативою виходу під заставу у розмірі 50 мільйонів гривень, однак судді ухвалили інше рішення.

На засіданні Вищого антикорупційного суду 6 листопада прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури оголосив обвинувальний акт стосовно міського голови Одеси Геннадія Труханова. Наступне засідання мало відбутися на 22 листопада.

САП планує оскаржити виправдальний вирок Геннадію Труханову

САП планує оскаржити виправдальний вирок Геннадію Труханову

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація