Обшуки в митрополита Павла: вилучено паспорти робітників і книгу про розкол

Обшуки в митрополита Павла: вилучено паспорти робітників і книгу про розкол

Фото: YouTube

Захищати владику прийшов депутат від "Опозиційного блоку" Вадим Новинський.

У будинку і на фермі намісника Києво-Печерської лаври митрополита Павла провели обшуки. Кримінальне провадження про розпалювання міжконфесійної ворожнечі відкрила Служба безпеки України, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Владика, який очолює лавру 24 роки, неодноразово потрапляв у гучні скандали, сварився з журналістами, порушував дорожні правила на подарованому "Мерседесі" та навіть був депутатом Київради від Партії регіонів. Але за всю багаторічну діяльність  Павла діло до обшуків іще не доходило, аж ось до маєтку митрополита в селі Вороньків під Києвом наскочило з десяток правоохоронців. Усередину їх спочатку пускали, до воріт приїжджають міжнародні спостерігачі з ОБСЄ, які пов’язують обшуки зі створенням в Україні помісної православної церкви: "Ми зацікавлені всім, що стосується автокефалії, та всім, що може збільшити чи зменшити напругу в цій ситуації".

Прокуратура та СБУ провела обшуки у владики Павла Лебедя

Прокуратура та СБУ провела обшуки у владики Павла Лебедя

Обшуки тривають чотири години. "Санкціоновані слідчі дії у настоятеля Києво-Печерської лаври митрополита Павла Лебедя у межах кримінального провадження про порушення рівноправності громадян залежно від расової належності, релігійних переконань, розпалювання міжконфесійної ворожнечі", - констатував керівник апарату голови СБУ Ігор Гуськов. Адвокат владики каже, що слідчі нічого не знайшли. "Фактично, нічого не вилучено. Тут проживають особи, які доглядають за будинком", - заявив Олександр Ромасєв.

Сам митрополит пояснив, що в сільському маєтку не живе вже пять років, бо 2014-го його обікрали. Нині там начебто тримає худобу, а обшуки пов’язує з Томосом. "Вони обіцяють нам, що буде автокефалія. Будь ласка, хай об’єднуються між собою, хай отримують. Але в нас все є. Мене дивує інша справа – роблять обшуки по такій статті, але чому йти в господарство? Що – корови терористки, вівці?", - заявив владика Павло. Захищати його приходить і олігарх та нардеп від "Опоблоку" Вадим Новинський. Адвокат каже, що після обшуків вилучили лише чужі паспорти – робочих із ферми митрополита. Із дому намісника лаври вивезли одну книгу – цю брошурку поширюють у мережі, її заголовок: "Українська православна церква: відносини з державою, ставленя до АТО та церковного розколу". 

Слідчі перебіг справи не коментують. За розпалювання ворожнечі фігурантам справи може загрожувати два роки виправних робіт чи позбавлення волі до п'яти років.

Кореспондент ТСН Валентина Мудрик

Повʼязані теми:

Наступна публікація