Обурення та погрози. Як відреагували на рішення Константинополя щодо України у Києві та Москві

Обурення та погрози. Як відреагували на рішення Константинополя щодо України у Києві та Москві

Хресний хід УПЦ КП у Києві / Фото: Reuters

В РПЦ погрожують розірвати зв'язки із Стамбулом.

У четвер, 11 жовтня, закінчився синод Вселенського патріархату у Стамбулі, на якому серед іншого розглядалось і українське питання, зокрема надання автокефалії Українській православній церкві. Синод схвалив історичне рішення, котре відкриває шлях українським православним до об’єднання та отримання автокефалії. 

По-перше, із патріарха, предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета та архієпископа, предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія Вселенський патріархат зняв анафему та визнав їх канонічними. Крім того, на Синоді Вселенський патріархат також вирішив, що 332 роки тому Москва незаконно приєднала до себе Київську Патріархію.

Предстоятель УПЦ КП Філарет підтвердив, що анафеми з нього та Макарія дає можливість об’єднатись українським церквам, оскільки всі три церкви тепер є канонічними. Відтепер, за його словами, процес об’єднання українських церков, який необхідний для отримання Томосу, буде дуже швидким. "Я думаю, що процес об’єднання буде дуже швидким. Ми домовимося, коли скличемо Собор", - сказав він.

За словами Філарета, Собор планується скликати найближчим часом. "Це буде архієрейський Собор, в якому візьмуть участь архієреї КП, автокефальної церкви на чолі з Митрополитом Макарієм і Московського Патріархату, які захочуть. Це буде об’єднавчий Собор, який обере спільного предстоятеля Патріарха, а далі буде рішення Вселенського Патріарха про надання Томосу, про надання автокефалії", - додав Патріарх. 

Між тим, Філарет зазначив, що російська церква може лишитися в Україні після отримання Києвом автокефалії, але називатися українською вже не зможе. Філарет пояснив, що ті українські єпархії, які не приєднаються до єдиної Української православної церкви, "не матимуть права називатися "Українською церквою". "А право на існування матимуть, причому рівне право з Українською церквою. Тільки називатимуться "Російська церква", а не "Українська", - наголосив він.

У той же час, він наголосив, що Українська церква не хоче протистояння на цьому тлі, на відміну від Москви. "Москва хоче, щоб було протистояння. Ми, українці, не хочемо, щоб було протистояння, тому що не хочемо давати привід для зовнішнього втручання у наші українські справи... Об'єднання відбуватиметься без будь-якого насильства", - наголосив Патріарх.

Між тим, в УПЦ МП передбачувано гостро відреагували на зняття з Філарета анафеми. Голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП архієпископ Климент (Вечеря) заявив, що це рішення є неправовим, а патріарх Варфоломій сам має бути підданий анафемі. "Це рішення абсолютно неканонічне, тому що ця територія не належить Константинопольському патріархату, то яким чином він може знімати анафеми? Думаю, що за такі дії на патріарха Варфоломія треба накласти анафему", - додав архієпископ", - обурився Климент.

Російська православна церква також прокоментувала події у Стамбулі. В РПЦ вважають, що Константинопольський патріархат переходить червону межу, назвавши ухвалені Синодом рішення "легалізацією розколу". "Константинополь своїми діями переходить червону межу і катастрофічно порушує єдність світового православ'я", - сказав речник патріарха Московського і всієї Русі Кирила, священик Олександр Волков.

Крім того, він пригрозив, що РПЦ може розірвати зв'язки з Константинополем. "Це зумовить подальші дуже сумні кроки, які змушена буде зробити Російська православна церква, пов'язані з розривом євхаристійного спілкування та іншими рішеннями, які буде ухвалено", - сказав речник Московського патріарха.

За що Москва проклинала Філарета - історична довідка від ТСН

За що Москва проклинала Філарета - історична довідка від ТСН

Скандальний протоієрей РПЦ Всеволод Чаплін, який раніше вже заявляв про необхідність перезаснування Константинопольського патріархата з абсолютно новими людьми, у своєму Facebook назвав його розкольницькою сектою, а парафіян майбутньої української Єдиної помісної церкви - нехристиянами.

"А багаторічні єресі і відступи Фанара завтра викриємо на спеціальних зборах. Сподіваюся, що незабаром їх викриють і на соборному рівні - всі Церкви, які зберегли істинну віру. І що потім ними буде поставлений новий, православний Константинопольський Патріарх. Нині те, що відбувається - прямий плід "примирення" зі злом обновленчества. Злом, джерело якого - західні безбожні еліти та їхній батько, сатана", - написав Чаплін.

Нет больше такой Церкви - "Константинопольский патриархат". Есть раскольничья секта, вступившая в общение с другими...

Опубликовано Vsevolod Chaplin Четверг, 11 октября 2018 г.

Відомий російський православний богослов і місіонер диякон Андрій Кураєв у своєму блозі також прокоментував сьогоднішнє рішення синоду, процитувавши Євангеліє від Луки.

"Мільйони наших братів, начебто втрачених для Христа, сьогодні знайшлися і повернуті до "канонічного православ'я". Обирайте - радіти цьому чи обурюватися? Обрали? А тепер дайте слово Христа: "веселитись та тішитись треба було, бо цей брат твій був мертвий і ожив, був пропав і знайшовся" (Лк. 15,32)", - зазначив він.

Нагадаємо, у квітні Петро Порошенко офіційно схвалив звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія щодо автокефалії від Предстоятелів православних церков України. Звернення передали Патріарх Філарет та Митрополит Макарій з підписами усіх архієреїв УПЦ Київського Патріархату та УАПЦ.

Згодом Вселенський Патріархат розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії Українській православній церкві.

7 вересня Вселенський патріархат призначив своїх екзархів, які представляли Константинополь у Києві. РПЦ назвала це "безпрецедентним і грубим вторгненням на свою територію" та заговорила про розкол. Окрім цього, священний синод РПЦ вирішив припинити участь церкви у роботі структур під головуванням Константинопольського патріархату. 

Рішення довгоочікуване і логічне: святі отці прокоментували невизнану анафему

Рішення довгоочікуване і логічне: святі отці прокоментували невизнану анафему

Повʼязані теми:

Наступна публікація