Обвинувачений у терактах українець був занурений у науку та не мав особистого життя - колеги

Обвинувачений у терактах українець був занурений у науку та не мав особистого життя - колеги

Знайомі обвинуваченого українця не вірять у його провину

Знайомі та друзі Павла категорично відкидають будь-які натяки на його прихильність до нацистської ідеології.

У Дніпропетровській металургійній академії, де навчався обвинувачений у терактах і вбивстві в Британії українець, запевняють, що його експерименти з вибуховими речовинами у домашній лабораторії, через які у Дніпропетровську стався вибух у 2010 році, не мають жодного стосунку до наукової роботи аспіранта у виші, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Колишній викладач і колега Віктор Ласкін розповів, що Павло Лапшин, якого нещодавно було заарештовано в Британії, працював у виші над технологією чистової обробки металу полімерними кульками. Ще один напрямок його роботи – програмне забезпечення для промислових станків.

Колеги запевняють, що хлопець був настільки занурений у науку, що часу не залишалось навіть на особисте життя. Політикою він узагалі не цікавився, каже Віктор Ласкін, який знає Павла із самого дитинства.

"Зовсім неконфліктний і гарно вихований", - приязно про Павла відгукуються навіть університетські ліфтери.

Почався суд над українцем, якого підозрюють у тероризмі

Почався суд над українцем, якого підозрюють у тероризмі

Знайомі та друзі Павла також категорично відкидають будь-які натяки на прихильність до нацистської ідеології. Розповідають, що він дуже пишався дідом – Героєм Радянського Союзу, який отримав звання під час Другої світової.

"Я був у нього в соцмережі в друзях. Зайшов на його сторінку, там раніше були фотографії з випускного, дитячі, з одногрупниками. Записи, що були раніше, зникли, а всі ці (посилання на нацистські книги та статті, - ред.) датовані з 21 червня по 17 липня. Від чого з'явилася така думка, чи не був зламаний його аккаунт", - зауважив Ласкін.

Павло не міг всього за кілька днів перетворитися з абсолютно адекватної людини на терориста, переконують колеги. Вбивство літнього мусульманина сталося на 5-й день перебування українського стажера у Бірмінгемі.

Друзі Павла Лапшина підозрюють, що його сторінку зламали
Всі, хто знають Павла, щиросердно жаліють його батьків, які зараз від спілкування з пресою відмовляються. Батько підозрюваного у тероризмі працює на одній кафедрі із сином, а мама цьогоріч у березні постраждала у резонансному ДТП, коли два легковики вилетіли на зупинку. Після цього Павло мало не скасував свого стажування, але батьки таки вмовили сина їхати. Тепер вони з дня на день чекають візиту британських правоохоронців.

"Група слідчих із антитерористичного підрозділу поліції Вест-Мідленда має намір відвідати Україну найближчими днями. Посольство України у Лондоні неодноразово порушувало питання про організацію зустрічі з громадянином України. Водночас він двічі від неї відмовлявся", - повідомив директор департаменту інформаційної політики МЗС України Євген Перебийніс.

Нагадаємо, що 23 липня у Великобританії пройшло перше слухання справи проти Павла Лапшина, якого звинувачують у вбивстві мусульманина і організації трьох вибухів.

Раніше британська поліція арештувала двох українців за вибухи в мечеті. Як виявилося, обоє хлопців стажувалися в одній ІТ-компанії. Згодом одного з українців випустили і попросили стати свідком у справі про вибухи біля мечетей.

Кореспондент ТСН Олена Усенко

Повʼязані теми:

Наступна публікація