Очільниця МОЗ розповіла, як нараховуватимуть зарплату лікарям

Очільниця МОЗ розповіла, як нараховуватимуть зарплату лікарям

Фото: Reuters

Медпрацівників звільнять від тарифної сітки.

Від липня цього року лікарям будуть платити 370 грн. за одного дорослого пацієнта. Це базовий тариф за лікування пацієнтів від 18 до 39 років. Якщо на прийом записалася людина 65 років і старше, за неї заплатять вже 740 грн. Дітей до 5 років оцінено найдорожче – 1480 грн на рік.

"Це не зарплата лікаря, а дохід за кожну підписану декларацію. Ідея коефіцієнтів у тому, що молоді люди від 18 до 40 років переважно не ходять до лікаря часто. Тому за них найнижчий тариф. Діти та літні люди набагато частіше хворіють", - розповіла у студії "Сніданку з 1+1"  в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

В уряді підрахували, що за умови обслуговування тисячі пацієнтів середнього віку на рік лікар може отримати 370 тисяч гривень. Це понад 30 тисяч грн на місяць.

Сімейний лікар має 1800 пацієнтів, а медсестра може на первинній ланці отримувати від 10 до 15 тис. грн, каже Супрун.

"У 2020 наші медпрацівники будуть звільнені від тарифної сітки. І не буде мінімальна зарплата, а буде по стажу, кількістю пацієнтів та навантаженню. Та й зараз є навантаження, що можна оплачувати більше, але це і від лікарів залежить. Кошти вже вкладені в субвенсію, але лікарі мають вирішувати, які можуть надбавки давати. Багато лікарів та медсестер в комунальних лікарнях отримують 3,5 або 3,8 тис. грн. Деякі отримують 7, 8, 10 тис. грн залежно від премій", - каже очільниця МОЗ.

В Україні зареєстровано більше 180 тис. лікарів, кількість не зменшується. А медичний персонал за останні 4 роки зменшився на 16 тис..

Раніше, Уляна Супрун розповіла про благодійні внески у лікарнях.

Уляна Супрун відповіла на запитання українців щодо вибору сімейного лікаря

Уляна Супрун відповіла на запитання українців щодо вибору сімейного лікаря

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація