Очільник НАЗК розповів про недоліки законопроєкту Зеленського щодо перезапуску Нацагентства

Очільник НАЗК розповів про недоліки законопроєкту Зеленського щодо перезапуску Нацагентства

Фото: УНІАН

Мангул побоюється, що антикорупційний орган може втратити свою незалежність.

Законопроєкт про перезапуск Національного агентства з питань запобігання корупції, поданий до Верховної Ради президентом України Володимиром Зеленським, має низку недоліків.

Про це в інтерв’ю theБабель заявив очільник НАЗК Олександр Мангул.

"Якщо його ухвалять, то чиновникам не потрібно буде вносити до реєстру інформацію "про суттєві зміни майнового стану" - із цим я не згоден. Якщо чиновник отримав дохід або придбав майно, яке коштує більш ніж 50 прожиткових мінімумів [приблизно 100 тисяч гривень] - їх потрібно декларувати в реєстрі", - наголосив він.

За словами Мангула, була пропозиція звільнити від декларування чиновників, лише якщо вони отримали дохід за основним місцем роботи, і тоді б це мав фіксувати реєстр податкової служби.

"НАЗК не дали права бути стороною в судовому процесі та оскаржувати рішення судів першої інстанції. Прокурорів звільнили від розгляду "адміністративних" протоколів", - додав він, пояснивши, що таким чином із процесу випадає одна зі сторін: будуть тільки суддя і відповідач з адвокатом.

Окрім цього очільник НАЗК зазначив, що згідно з законопроєктом Кабмін зможе призначати в.о. голови Агентства без конкурсу, що призведе до втрати незалежності органом.

"Очільник НАЗК стане керівником державної служби. Навіщо тоді залишати посаду керівника апарату та його заступника? Крім того, голові НАЗК та його заступникам будуть платити на порядок більше, ніж уповноваженим особам НАЗК. Їхні зарплати повинні бути одного рівня — саме так це влаштовано в інших антикорупційних органах... Із законопроєкту президента незрозуміло, як будуть призначати заступників голови НАЗК", - резюмував Мангул.

Нагадаємо, Олександр Мангул очолив НАЗК після звільнення Наталії Корчак, яка мала неоднозначний авторитет. Мангула вважають людиною наближеною до Петра Порошенка, оскільки той працював головою Мелітопольської РДА і очолював список БПП на місцевих виборах. Порошенка він називав "ефективним президентом". Він потрапив до НАЗК тільки у січні 2018 року, зайнявши одне зі звільнених місць після демаршу, в тому числі і Руслана Рябошапки. Останній, який нині є заступником керівника Офісу президента, на засіданні Антикорупційної ради заявив, що вже за два місяці антикорупційний орган отримає нового керівника. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація