Одесити розробляють технологію друку людських кісток для протезів на 3D-принтері

Одесити розробляють технологію друку людських кісток для протезів на 3D-принтері

Роздрукована на 3D-принтері щелепа / Фото: ТСН.ua

Винахідники впевнені, що вже зараз кожен має зробити сканкопію своїх кісток.

Володимир Усов з Одеси найближчим часом готується по-справжньому здивувати світ друкованими кістками, йдеться у сюжеті ТСН.

Офіс Володимира схожий на лабіринт. Кожна кімната - це окремий цех: розробка, друк, сушка, фарбування, пакування та відправка замовнику. Тут можуть виготовити будь-що. Починали з найпростішого - керамічних виробів, зараз переходять на новий рівень. Поки знімальна група спілкується з Володимиром, тут друкують щелепу одного зі співробітників.  

Замість фарби у 3D-принтер заливають біосуміш та спеціальний скріплювач. Для звичайних арт-виробів цим одеситам достатньо малюнка на серветці. У випадку з частинами тіла, потрібен природній зразок.

"Ніколи не рано зробити 3D-сканер своїх кісток. Тому що коли вони вам знадобляться, сканувати швидше за все буде нічого. У Техасі після виставки я зламав руку, у мене непростий перелом. І, на жаль, кістка в цьому місці не зростається. Якби у лікарів був попередній 3D-скан і 3D-принтер, то цю кістку можна було б відтворити і обійтися без металевої конструкції. Але я думаю, через роки два така можливість буде, і я, як науковець, хочу це протестувати на собі", - каже Володимир.

Наш герой вірить, що незабаром буде створена така собі всесвітня база людських кісток.  Адже біоматеріал, який розробили українські винахідники в Одесі, організм сприймає наче власний. Відповідно надруковані на 3D-принтері кістки краще приживаються.

Щелепа, яку тут  друкували, поки лише зразок, а технологія 3D-друку людських кісток ще на стадії тестування. Світові, сподіваються одесити, вони презентують її упродовж найближчих двох років. А всі випробування до цього проведуть на собі.

Ведуча ТСН Марічка Падалко

Повʼязані теми:

Наступна публікація