Одеський суддя Буран на очах детективів палив документи на нерухомість за кордоном

Одеський суддя Буран на очах детективів палив документи на нерухомість за кордоном

Одеський суддя Буран на очах детективів палив документи на нерухомість за кордоном

Суддя Олексій Буран під час затримання / Фото: НАБУ / Facebook

Нині стрілець перебуває у медичному закладі.

Спроба затримати на хабарі у півмільйона гривень суддю Малиновського районного суду Одеси перетворилася на детектив з елементами бойовика, йдеться у сюжеті ТСН.16:45.

Коли одесит Михайло побачив дивний натовп неподалік власного будинку, вже сутеніло.

"Дружина навіть посвідчення у цих перевіряла. Вони показали посвідчення звідкись із органів", - розповідає Михайло.

Ці люди попросили жителів не виходити на вулицю, бо буде небезпечно. Вже вранці з новин Михайло дізнався, що це були детективи НАБУ – вони намагалися затримати суддю Олексія Бурана, упійманого на хабарі у півмільйона гривень.

Суддя у відповідь на обвинувачення дістав пістолет і кілька разів вистрелив по агентах. А потім – втік.

В антикорупційному бюро кажуть, що усю ніч детективи чатували біля будинку, де переховувався суддя. Буран тим часом викликав поліцію, барикадувався у будинку, на очах детективів палив документи на нерухомість за кордоном. А згодом порізав собі вени та був госпіталізований.

На захист колеги пристали у Вищій раді суддів. Вранці вони виклали свою позицію на сайті, у якій засудили дії детективів. Водночас голова ради суддів Валентина Симоненко у інтерв'ю ТСН зазначила, що Буран теж був не правий.

Суддя стріляв у слідчих під час спроби затримати його за хабар

Суддя стріляв у слідчих під час спроби затримати його за хабар

"Якщо він намагався стріляти на ураження в працівників Нацполіції або працівників НАБУ, це абсолютно неприпустимо і це, безумовно, має ознаки спротиву працівникам правоохоронних органів при здійсненні їх повноважень", - каже Симоненко.

В суді Малиновського району, де працює Олексій Буран, сьогодні звичайний робочий день. Голова суду Леонід Лічман каже, що ввечері тут справді проводилися слідчі дії. Але він не має права розказувати, що шукали. Каже, про суддю Бурана знає тільки хороше. І зауважує, що Буран – все ще чинний суддя.

В антикорупційному бюро твердять – до судді Бурана детективи приїхали, щоб зафіксувати злочин. Розуміли, що заарештувати не зможуть. Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко каже, це правова колізія, яка не дає НАБУ працювати ефективно.

"На сьогодні згоду на затримання судді повинна дати ВР і це є проблема нашого законодавства. Наприклад, влітку ВР не засідає, і за три місяці можна спокійно виїхати з території України", - коментує Геращенко.

Парламентський комітет з правової політики вже встиг зробити подання до Верховної Ради про зняття з Олексія Бурана суддівської недоторканості. Тепер за це рішення мають проголосувати депутати. Сьогодні вони цього вже не зроблять: у Раді – короткий день.

Кореспонденти ТСН Неллі Ковальська, Сергій Осадчук, Ольга Кошеленко

Повʼязані теми:

Наступна публікація