Один пожежний танк поламаний, інший не завівся: житель Ічні стверджує, що гасіння пожежі на складі не було

Один пожежний танк поламаний, інший не завівся: житель Ічні стверджує, що гасіння пожежі на складі не було

Фото: Міністерство оборони України

За свідченнями місцевих мешканців, ситуація з пожежною безпекою на полігоні була кепська.

У селі Парафіївка, що за 16 кілометрів від зони вибухів, розгорнули оперативний штаб з ліквідації надзвичайної ситуації. Там приймають та розподіляють на поселення евакуюваних людей, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Штаб розмістився у сільському Будинку культури, біля нього розгорнули кілька польових кухонь, привезли мішки з харчами і нарубали дрова, аби приготувати вечерю. Людей, які рятуються від вибухів, у селі понад півтисячі. Вони розгублені, є такі, що просто стоять на узбіччі або ж безцільно ходять селом. Це переважно жителі Ічні, що тікали від небезпеки. Вони розповідають одне одному про пережите і обмінюються останньою інформацією. "Вибухи і зарево. Двері відкривалися, повилітало все. Дуже страшно було", - розповідають очевидці.

Більшість евакуйованих жителів Ічні перебувають у шоковому стані

Більшість евакуйованих жителів Ічні перебувають у шоковому стані

Більшість евакуйованих розмістили у двох дитячих садочках та школі. Заняття там скасували, із шкільних класів винесли парти, натомість облаштували спальні місця. Матраци, медикаменти, засоби гігієни, білизну привезли рятувальники та Червоний Хрест. У школі організували гаряче харчування, їжу також підвозять місцеві підприємці. На сьогодні мінімальний запас продуктів є. "Сніданок був, і обід і ось бутерброди можна взяти, так що все є", - кажуть у закладі.

Люди сподіваються, що за день-два зможуть повернутися додому. Тим часом у Парафіївці розгорнули ще й кілька пунктів обігріву. Є потреба у заспокійливих, засобах гігієни, продуктах та матрацах, адже ліквідація у зоні ураження триватиме не один день, кажуть чиновники. Серед евакуйованих є чоловік, який раніше працював у військовій частині пожежником. З його слів, гасіння пожежі ускладнилося браком необхідної техніки. "Наскільки мені повідомили хлопці, які там служать, до сих пір у частині один танк був поламаний, а один не завівся. Тобто, фактично, не було гасіння пожежі", - вважає мешканець Ічні Михайло Радченко.

У штабі цю інформацію коментувати поки не готові, однак повідомили, що для гасіння залучили додатково два пожежні танки. З Ічнянської лікарні до Парафіївської евакуювали 163 хворих. Місць на всіх не вистачає, тому пацієнтів, окрім палат, розміщують у коридорах. Коли вони повертатись додому – невідомо.

В оперативному штабі кажуть, що поки не буде обстеження території піротехніками, робити це небезпечно. Але чимало людей повертаються на свій страх і ризик, адже бояться мародерів. Вже було п’ять повідомлень про їхню появу у цих місцях, але всі вони виявилися хибними. І хоча у штабі прийняли рішення про посилене патрулювання покинутих осель, для чого задіяли 400 правоохоронців, людей це не заспокоює.

Кореспондент ТСН Оксана Солодовник

Повʼязані теми:

Наступна публікація