Одіозні росіяни офіційно домовлялись у Києві щодо вилову риби на Азові, поки не зірвали їхню зустріч

Одіозні росіяни офіційно домовлялись у Києві щодо вилову риби на Азові, поки не зірвали їхню зустріч

Фото: Reuters

РФ збільшує об'єм для своїх рибалок після анексії Криму.

Цього тижня посланці Росії без лишнього розголосу прибули до Києва, щоб уже з українськими чиновниками полюбовно домовитися про квоти на вилов риби в Азовському морі, наплювавши на те, що частина цієї делегації взагалі не мала права перетинати наш кордон. Це при тому, що в цьому ж морі росіяни вже кілька місяців пресують український флот, нашпиговують своїми військовими кораблями. Порушення Москвою міжнародного права на Азові побачили у Європарламенті і попередили про можливі санкції.

Як зазначається у сюжеті ТСН.Тиждень, російську делегацію очолював громадянин РФ Ігор Рульов. У готельному комплексі під Києвом упродовж трьох днів без зайвого розголосу мала працювати українсько-російська комісія з питань риболовлі на Азовському морі. Якщо коротко: чиновники країни-агресорки планували узгодити з рибними бюрократами України квоти на вилов біоресурсів. Біда в тому, що цей торг за шматок того моря, яке, попри домовленості про спільне володіння, вже готові анексувати військові кораблі Росії.

Як повідомив народний депутат від БПП, глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомив, що делегати з РФ взагалі не мали допускати на територію України через порушення проходження державного кордону України.

Справді в прикордонників є чітка установка - був у Криму повз українське КПП - стаєш нев'їзним на територію України. Соціальні мережі легко доводять очільник російської делегації відвідував Крим минулого року, тому уже цим порушив наше законодавство. Він не міг бути пропущеним уже до Києва прикордонниками.

Нещодавно росіяни доправили чергових два військових судна до Азовського моря, кажуть наші прикордонники. Москва ж заявляє міжнародній спільноті: їхній флот на Азові - не для агресії, а для захисту мосту, зведенням якого РФ витерла свої армійські чоботи об міжнародне морське право та спецконвенцію ООН стосовно свободи мореплавства. Цим Москва фактично взяла в облогу порти Маріуполя та Бердянська. Тож у російську народну казку про посилення захисту керченського мосту не повірили ані Європарламент, ані наші морські охоронці. Більше того, на думку американських військових, є всі ознаки пертворення Азова на найгарячішу точку російсько-української війни. "Перш за все, Україна має створити стратегію, а також політику щодо Азовського моря, встановити, де проходять червоні лінії.", - заявив колишній командувач військами США в Європі генерал Бен Ходжес.

Ворожі катери, що йдуть ледь не на таран наших прикордонників - яскраве тому підтвердження. "Формально-юридично вона має право зупинити судно третьої країни для його перевірки", - зазначив Олександр Мусієнко, керівник Центру військово-правових досліджень.

Цим Росія активно користується. Метал і зерно, для яких у наші порти заходили судна класу Panamax довжиною у три футбольних поля тепер просто під мостом не вміщаються, а маленькими возити дорого. Російський план окупації - це не просто захоплення азовської акваторії, а витискання України як головного конкурента з ринку зерна і метала настільки, що нашим портам уже завдано шкоди на більше мільярда гривень. "Вони поставили для себе завдання: влаштувати економічну блокаду портам українським в Азовському морі", - переконаний Олександр Мусієнко.

Справа в тому, що використання Азовського моря між Україною та Росією досі контролюється двома документами: договір від 1993 рік про квоти на ловлю риби, а також договір від 2003 року про спільне використання акваторії моря і Керченської протоки. А отже, між Україною та Росією відсутні кордони на морі. Будь-який їхній бойовий корабель може зайти впритул до берегів, наприклад, Маріуполя, що не вважатиметься вторгненням. 

"Затвердити на законодавчому рівні лінії кордону на Азові. Ухвалити закон про внутрішні води України і фактично затвердити економічну зону українську в Азовському морі. Це означає, що після цього ми матимемо повне юридичне і політичне право розірвати угоду з Російською Федерацією про Азовське море, тому що в нас це визначатиметься і регулюватиметься українським законодавством", - пропонують експерти.

Росія небезпечно загострює ситуацію в акваторії Азовського моря

Росія небезпечно загострює ситуацію в акваторії Азовського моря

Тоді не буде більше ніякого спільного моря, а російський корабель з кулеметами на борту поблизу наших берегів уже означитиме вторгнення. "Якщо ми ділимо лінію кордону – Україна отримує набагато більшу територію. Тобто до нас відійде 60-65% всієї акваторії. Росія позбавляється права зупиняти судна, позбавляється юридичного права чинити перешкоди", - додав керівник Центру військово-правових досліджень.

Військово-економічне цунамі, спровоковане Росією на Азові, досягло політичних берегів Європи. У Страсбурзі Європарламент ухвалив спеціальну резолюцію про порушення Російською Федерацією міжнародного права на Азовському морі. Якщо Москва не вгамує свої бойові кораблі – Європа обіцяє нові санкції. Європарламент пропонує Брюселю запровадити посаду спецпредставника з питань Азова і припиняє всі розмови про внутрішнє море двох країн посиланням на Міжнародне морське право. 

Тим часом у, Києві головний російський риболов Ігор Рульов впевнено "рулив" тридцятою ювілейною українсько-російською комісією з питань рибальства. На столі лежав однин з двох головних документів про Азов. "Він укріплював російську окупаційну владу в Криму", - повідомив про Рульова глава Меджлісу.

Рульов – не просто високопосадовець Росриболовства. Він – один з тих, хто створив спеціальну групу за участю ФСБ для недопущення буцімто  українського піратства на Азові. Він – член центральної ради партії "Справедлива Росія", яка активно відстоює анексію Криму. В тому ж Криму торік Рульов провів робочу зустріч з севастопольськими рибалками. Ці факти сплили уже після початку українсько-російських перемовин в Києві, де мали ділити квоти на ловлю риби в Азові. Зустріч була зірвана. Українські чиновники з Держрибагенства запанікували, мовляв, новий договір про квоти нам дуже потрібний. "Якщо він підписаний не буде – наслідки можуть бути катастрофічними", - переконує Наталія Глинська, підприємниця з Маріуполя.

До окупації Криму Росія в середньому видобувала в Азовському та Чорному морі лише 30 тисяч тонн риби. Після окупації Криму в рибальській галузі Росії в Азово-Чорноморському басейні почалися дива. В 2014 році – 51 тисяча тон, в 2015-му – 102, в 2016-му – 103, і 2017-му – 90. Зростання втричі. Звідки ж риба, якщо її з року в рік меншає. Та як відомо, в економіці та рибальській галузі зокрема див не буває. Вся ця риба – українська, виловлена за квотами захопленого Криму. Тобто всі ці роки окупації Держрибагентство України дарувало колегам по бізнесу з Росрибальства свої кримські квоти, визнаючи, що Крим – це територія Росії.

"Щоби цього не було, якраз потрібно ухвалити закон про територіальні води. Це – води, де діє юрисдикція держави. Тобто в цьому випадку поширюватиметься юрисдикція України. І якщо ми отримаємо цих 65% території акваторії Азовського моря, ми знатимемо, що тут виключно українці мають контролювати, і  що захід будь-якого ворожого судна є порушенням державного кордону", - запропонував Олександр Мусієнко, керівник Центру військово-правових досліджень.

Це добре розуміють і у Москві. Надто після того, як Україна у відповідь на агресію Росії арештувала кримське риболовецьке судно "Норд", яке от-от продасть на аукціоні. Для агресора навіть така реакція Києва - серйозний ляпас. І, зокрема, й тому по той бік Азову агресор нарощує військовий флот. Втім, яскравішим за сигнал маяка - реакція міжнародної спільноти на російські маневр на Азові. Сполучені Штати передали нашому флоту два бойових катери для захисту територіальних вод. Україна теж поповнює "вовчу зграю" з військових маневрених суден в акваторіях Азову.

Слід зазначити, що російська делегація мала покинути територію України через аеропорт Бориспіль. За логікою вони мали б летіти у Мінськ, адже прямого сполучення між Україною та Росією немає. Утім, як повідомили представники авіакомпаній, ніхто з делегатів і, зокрема, їхній очільник Ігор Рульов не був зареєстрований на посадку. Згодом стало відомо, що росіяни відправились додому 25 жовтня у Стамбул. Ігорю Рульову та ще двом делегатам заборонено в'їзд до України впродовж трьох років. Договір про квоти на вилов риби на Азові українсько-російські чиновники не домовилися. 

"Корупційна кормушка для багатьох українських і російських чиновників, які десь собі, знаєте, не бачать, можливо, що йде війна, гинуть українські бійці і думають, що десь тут можна спільно виловлювати рибу… Цього не може бути!", - констатував Мусієнко.

Повʼязані теми:

Наступна публікація