Одним рішенням КС можна змінити конституційний лад у країні — Тупицький

Одним рішенням КС можна змінити конституційний лад у країні — Тупицький

Фото: УНІАН

За його словами, суд на це не піде.

Одним рішенням Конституційного суду України змінити конституційний лад у країні.

Про це під час брифінгу сказав голова КСУ Олександр Тупицький. 

За його словами, неоднократно були спонукання щодо того, аби КС протлумачив 106 статтю Конституції України. Слід зауважити, що вона визначає вичерпний перелік повноважень президента України. Стаття складається з 31 частини. 

"Там за переліком повноважень є дуже цікава частина: "І інші повноваження" (31 частина здійснює інші повноваження, визначені Конституцією України. — Ред.). Так ось, потрібно дочитувати її до кінця, де говориться "визначені цією Конституцією". Якщо це тлумачити не буквально, особливо щодо певних пунктів, які визначені категорично: про призначення тих чи інших осіб на керівні посади, - то можна одним рішенням Конституційного суду змінити конституційний лад в країні. Ми на це не підемо ніколи. Ніколи. Я особисто заявляю: таке питання обговорювалось. Це відповідь усього Конституційного суду України", — сказав він. 

Нагадаємо, 27 жовтня судді Конституційного суду закрили публічний реєстр декларацій, скасували кримінальну відповідальність за брехню в деклараціях, а дисциплінарна та адміністративна відповідальність стали практично неможливими. Також КС скасував контроль за деклараціями та конфліктом інтересів.

У ніч проти 30 жовтня президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт, який передбачає припинення повноважень суддів Конституційного суду, а їхнє рішення про скасування частини антикримінального законодавства пропонує визнати таким, що не має правових наслідків. 

Відповідно до розпорядження Кабінету міністрів, доступ до публічних декларацій відновлено, а Національне агентство з протидії корупції знову може проводити спецперевірки, що розблоковує призначення посадовців всіх рівнів. 

Під будівлею Конституційного суду активісти вимагають відправити суддів до Ростова

Під будівлею Конституційного суду активісти вимагають відправити суддів до Ростова

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Скандальне рішення КСУ
Наступна публікація