Офіс вдома: як депутати пропонують врегулювати дистанційну роботу

Офіс вдома: як депутати пропонують врегулювати дистанційну роботу

Фото: unsplash.com

Новим документом хочуть врегулювати дистанційну та надомну роботу.

Робота в домашньому одязі, в улюбленому кріслі та навіть із домашніми улюбленцями - таким був робочий день для більшості українців на початку карантину. Утім, щойно ситуація із розповсюдженням вірусу покращилась, роботодавці знову повернули нас до офісів. Експерти переконані, якщо б законодавство було більш досконалим, то значна частина українців продовжила б працювати дистанційно.

Чи варто чекати на зміни найближчим часом - у сюжеті Сніданку з 1+1.

Уперше українці масово перейшли на віддалену роботу на початку карантину ще навесні. Проте до таких змін законодавство виявилось неготовим. Нині депутати працюють над новим законопроєктом. Завдяки йому врегулюють дві форми роботи - дистанційну та надомну. "Дистанційно можна працювати хоч з дачі, хоч з квартири, хоч із сільської місцевості. Надомна робота – це дуже чітке робоче місце. Вона відповідає фактично тим робочим годинам, які є на твоєму підприємстві чи організації", - пояснила авторка законопроєкту Євгенія Кравчук.

У випадку надомної роботи працівника мають забезпечити робочим місцем. Це може бути як комп’ютер, так і телефон чи принтер. Крім цього, аби переконатися що ви працюєте в безпечних умовах, роботодавець матиме право завітати до вас додому. Полегшити умови роботи обіцяють і батькам із малими дітьми. "Батьки, у яких діти до трьох років, матимуть залізну причина звернутися до роботодавця і працювати дистанційно. Звичайно, є певні обмеження. Є такі категорії людей, які не можуть працювати дистанційно", - додала депутатка.

Вирішувати, чи працювати на відстані, депутати пропонують особисто з роботодавцем. Якщо ваші бажання не збігатимуться, то останнє слово саме за ним. Експертка ринку праці, Тетяна Пашкіна говорить, що нині роботодавці неоднозначно ставляться до дистанційної роботи. "Мені здається, вони розділилися на два таких табори. В першому опинилися роботодавці, які подивилися, що воно працює, працює нічим не гірше, є комунікація, є можливість налагодити співпрацює. Але є роботодавці, які в розпачі", - каже вона. 

В офісі чи дистанційно: коли українці зможуть обирати зручний для себе формат роботи 

В офісі чи дистанційно: коли українці зможуть обирати зручний для себе формат роботи 

Проте новий закон має визначити чіткі правила роботи на відстані. "Ось цей законопроєкт стане таким маяком, аби вони розуміли, на що держава звертатиме увагу, на що вони мусять акцентуватися", - додала експертка.

До сесійної зали законопроєкт про дистанційну роботу потрапить уже в жовтні. Проте, чи підтримають його депутати, поки сказати складно.

Повʼязані теми:

Наступна публікація