Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин
"Окрошка вийшла з моди". Які холодні супи приготувати влітку

Холодні супи радять з'їсти одразу після приготування, аби вони не забродили.

Смачні, свіжі, уже звичні й вишукані. Холодні супи - що ж краще втамовує і голод, і спрагу одночасно? Стандартні рецепти винахідливі домогосподарки і ресторатори намагаються урізноманітнити.

Що такого можна додати в страви, аби гості попросили ще, ідеться в сюжеті програми ТСН.19:30.

У родині Харіних культ окрошки. В Оксани та Миколи свої – секрети приготування. Курячі яйця лише найсвіжіші. Огірки – з власного городу. Зелені – побільше. Хрін та сметана – для особливого присмаку. Ковбаса – можна варену.

Поки родина вправляється на кухні – питаємо в дієтолога, чи смакував би їй такий холодник. Євгенія Розум категорична: ковбаса – то отрута. Радить її замінити м'ясом.

"От у нас люди дуже бояться купувати іноді ранню зелень, овочі, ягідки, фрукти. Тому що там є нітрати. І чомусь ніхто не замислюється, яка кількість нітратів є в цих ковбасах. От нітрит натрію це і є нітрати. Але це консервант".

Микола віджартовується: рецепт перевірений роками і задоволеними гостями. І готує ще кілька секретних інгредієнтів для домашньої окрошки.

Тим часом Оксана смажить картоплю. Вона в холоднику - серед найулюбленіших компонентів. А Микола розминає консервовану скумбрію. Це ще один секрет родинної кулінарії.

Відео Користь і небезпека холодних супів: чи варто пригощати ними дітей

Холодні супи – втамують і голод, і спрагу під час спекотного літа. Стандартні рецепти винахідливі домогосподарки і ресторатори намагаються урізноманітнити. Що такого можна додати в страви, аби гості попросили ще, - ТСН дізнавалась.    

Користь і небезпека холодних супів: чи варто пригощати ними дітей

"На даний момент окрошка вийшла з моди", - впевнений шеф-кухар одного з ресторанів Дмитро Саєнко. Він хоче здивувати таратором - холодним супом, родом із Болгарії. Іще й своїм - дещо вдосконаленим рецептом. Огірок, солодкий перець. До класичного переліку інгредієнтів додає авокадо.

"Дуже ніжний і сочний овоч".

І звісно ж - волоські горіхи, а далі те, що робить таратор особливим. Але, як кажуть, на поціновувача. Зелена цибуля, розмарин, петрушка, тархун та м'ята. Для морозної свіжості. Але, попереджає, такий смаковий вибух - лише для гурманів.

"Ніби як м'ята додається лише до десертів – як усі знають. Але вона додається і в супи", - говорить шеф-кухар.

Усе це Дмитро заливає кефіром. Дієтолог попереджає: у кого проблема з підшлунковою - краще не зловживати.

"Велика кількість кисломолочних напоїв або сироватки так само може впливати на підшлункову залозу. І можуть бути дійсно розлади або пронос", - говорить Євгенія Розум.

Порція холодного супу в ресторані коштуватиме понад 100 гривень. Удома - смаколики можна здешевити в рази. Скажімо, замінивши авокадо кабачками. Дмитро згадує про один із найдорожчих супів, що йому довелося готувати:

"Це була окрошка з раковими шийками, з бейбі-восьминожками і королівськими креветками. Порція – 650 гривень".

Лікарі ж попереджають: хай який ви суп не начарували, варто його з'їсти одразу. Аби не забродив. А дітям до трьох років краще взагалі не давати.

Олена Лоскун

Залиште свій коментар

Вибір редакції