"Олів'є" та "Оселедець під шубою": як оновити склад та вигляд салатів

"Олів'є" та "Оселедець під шубою": як оновити склад та вигляд салатів

Фото: скріншот з відео

Незвичні інгредієнти мають надати стравам нових смакових нот.

Без "Олів'є" та "Оселедця під шубою" зимові свята майже не обходяться. Але що робити, коли стандартні рецепти та сервірування  цих страв уже набридли?

Про те, як оновити склад та вигляд салатів і як приготувати ікру власноруч — не солону, а зі смаком  базиліку та ігристого вина, 13 січня йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Шеф-кухар Олександр Якутов радить забути про рецепт радянських часів. Він своїм авторським "Олів'є" із маринованими та смаженими на грилі артишоками, каперсами і прошуто колись підкорив навіть найвибагливіших гурманів.

Саме ці інгредієнти мають надати страві нових смакових нот.

Артишок замінить солоний огірок і надасть страві італійської харизми. Для пікантності ще й каперси. Традиційні — картопля та морква. Вони варені. Огірки свіжі. І звісно ж, домашній майонез, який має бути густим, щоби салат не розтікався.

Готовий салат шеф-кухар викладає на прошуто. Незвична подача — ще одна родзинка страви. Як і кроповий майонез.

Порція такого салату в ресторані коштує 200 гривень.

Незвичний салат, а радше рулет "Оселедець під шубою" співачку МЯТУ навчила робити мама. Натертий червоний буряк жінка викладає на фольгу. Зверху – шар маринованої з оцтом і цукром цибулі. Потім відварена морква і домашній  майонез. Ще — картопля. Зірка страви  – оселедець, але нарізаний не кубиками, а смужками. Звичайний оселедець також можна замінити на солону скумбрію.

Потім салат МЯТА загортає у фольгу і ставить на кілька годин у холодильник. Нарізати рулет, каже, слід невеликими шматочками.

Порція такої "Шуби" обходиться приблизно у півсотні гривень.

А ось шеф-кухар кулінарної студії Артем Протченко пропонує приготувати ікру з яблучного соку й базиліку та шампанського і пюре смородини. І зазначає, що вдома це зробити дуже легко. І швидко.

Як оновити рецепти класичних новорічних страв

Як оновити рецепти класичних новорічних страв

Ігристе вино він змішує із ягідним пюре. Додає агар-агар для желефікації. Інгредієнти для безалкогольної ікри — змішує так само. А потім ще й проціджує.

До яблучного соку додає листя базиліку й агар-агар. Обидві основи Артем доводить до кипіння і охолоджує до 40 градусів, попередньо підготувавши охолоджене вершкове масло, в якому формує ікринки.

Формою такі ікринки нагадують справжні. Смаки ігристого та базиліку зберігаються. На бутерброд таке не намастиш, але можна використати для декору, салатів і десертів.

Собівартість кожної порції солодкої ікри — близько 10 гривень.

А про те, як відновитися після рясних свят — у нашому матеріалі.

Повʼязані теми:

Наступна публікація