Омелян розповів, скільки коштує добовий простій суден у Керченській протоці

Омелян розповів, скільки коштує добовий простій суден у Керченській протоці

Фото: Reuters

Кожне п'яте судно - під європейським прапором.

Кожне п'яте судно, яке незаконно зупиняється Росією і змушене простоювати по кілька діб в акваторії Азовського моря, належить європейським судновласникам. Його добовий простій оцінюється від 10 до 50 тис. доларів.

Про це у п'ятницю, 7 грудня, повідомили в прес-службі Міністерства інфраструктури України за результатами зустрічі очільника міністерства Володимира Омеляна з міністром транспорту Франції Елізабет Борн.

"Кожне п'яте судно, яке зупиняється росіянами і очікує кілька діб, - під європейським прапором. Добовий простій судна коштує від 10 до 50 тис. доларів. У результаті європейські платники податків повинні сплачувати додатково за те, що Росія вирішила ігнорувати норми міжнародного права", - заявив Омелян.

Міністр інфраструктури подякував Франції за підтримку України в ситуації з агресією Росії в Азовському морі, зазначивши, що це проблема не лище України, а й усієї Європи.

"Це складна ситуація не лише для України або Азовського регіону, а й для всієї Європи. Росія не зупиниться на Азовському морі, Росія не зупиниться на Україні. Якщо їм зійде з рук ситуація в Керченській протоці, то в наступному році вони робитимуть те ж саме в Чорному і в Балтійському морях. Тому дуже важливо, щоб наші європейські та американські союзники говорили одним голосом", - підкреслив він.

Як повідомлялося, за даними Держприкордонслужби біля Керченської протоки понад 140 суден очікують на прохід через перешкоджання з боку Росії. 

Вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід до Керченської протоки українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь". Для цього росіяни перегородили рух під Кримським мостом танкером і навіть вдалися до тарану буксира прикордонним кораблем "Дон". Увечері того самого дня російські кораблі напали на них і захопили, при цьому поранивши щонайменше шістьох українських моряків та захопивши інших у полон.

В ніч проти 26 листопада РНБО провела екстрене засідання та запропонувала ввести в Україні воєнний стан у зв'язку з агресією Російської Федерації в Азовському морі.

Після рішення Радбезу спікер Верховної Ради України Андрій Парубій скликав позачергове засідання Верховної Ради на понеділок, 26 листопада, о 16:00. Президент Петро Порошенко, своєю чергою, ввів у дію рішення та вніс до Верховної Ради законопроект про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні", який згодом затвердили українські депутати.

У ЄС дискутують щодо нових обмежень проти Росії через її агресію у Керченській протоці

У ЄС дискутують щодо нових обмежень проти Росії через її агресію у Керченській протоці

Повʼязані теми:

Наступна публікація