Онкохворі українки отримали шанс народжувати здорових дітей

Онкохворі українки отримали шанс народжувати здорових дітей

Фото: acmd-clinic.com

Тепер медики провадять спеціалізоване лікування, а не наполягають на аборті.

Численні міжнародні дослідження довели, що онкохвора жінка може виносити здорову дитину. Раніше ж виявлене новоутворення означало переривання вагітності, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Ліля майже одночасно дізналася, що вагітна і онкохвора. Вона випадково біля шиї намацала невеликий вузлик. "Хірург сказав: вагітна і лімфовузли – це погано", - розповіла вона. А онколог у місцевій поліклініці відправляла жінку на аборт – мовляв, треба про себе думати, а не дитину. Але Ліля варіант переривання вагітності навіть не розглядала, бо довідалася, що в національному інституті раку є випадки, коли хворі жінки народжували здорових дітей.

Науковці довели, що онкохвора жінка може виносити здорову дитину

Науковці довели, що онкохвора жінка може виносити здорову дитину

Численні міжнародні дослідження в різних країнах довели, що використання спеціальних схем хіміотерапії може зберегти життя мамі та дозволяє їй народити здорового малюка. Медики добирають індивідуальні схеми ліків, котрі будуть достатніми для лікування і не токсичними для дитини. У випадку Лілі йшлося про лімфому, тож вона перебувала під пильним наглядом медиків. Таких, як Ліля, в Україні близько 40 – це жінки, які народили під час захворювання або після нього.

Якщо жінка молода і планує вагітність, її репродуктивні функції зберігаються за рахунок сучасних технологій, зокрема кріозаморозки. Онкозахворювання трапляється у однієї з тисячі вагітних, і сучасні методи тепер дозволяють зберегти здоров’я і мами, і малюка. Ліля дуже хоче, щоб про це знали в усіх жіночих консультаціях України. Бо її Єгора могло б і не бути, якби вона дослухалась до порад у місцевій поліклініці.

Кореспондент ТСН Ірина Маркевич

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Здоров'я вагітної
Наступна публікація