Онучка відомого гуцульського мольфара навіщувала новий кривавий Майдан і повернення Криму

Онучка відомого гуцульського мольфара навіщувала новий кривавий Майдан і повернення Криму

У Карпатах досі живуть ті, хто дивує своїми знаннями і вміннями місцевих.

Найвідоміші на Гуцульщині маги Нечай і Гой, яких уже немає серед живих, передбачили долю України. Про їхні одкровення розповіли ті, хто їх знав, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Хата, до якої сім років тому стояли черги з усієї України – колись тут, у селі Верхній Ясенів, жив найвідоміший мольфар Нечай. Його ще називають останнім мольфаром Карпат. Нині тут порожньо, хоча й хвіртка відчинена. В його дар повірили ще в далекому 1989 році. Історію переповідають місцеві - Нечай розігнав хмари над Чернівцями і завдяки цьому відбувся під небом перший фестиваль української пісні "Червона рута", де заспівали майбутній гімн незалежної України. "Я так уплотнив хмари над Чернівцями, і я тримав цей режим сім днів, поки не закінчився фестиваль "Червона рута". Тоді ще панувала радянська влада. До мене підійшли спецслужби і запитали: Ви Нечай?", - розповідав колись мольфар.

Пророцтва мольфарів: хто вийде у другий тур виборів та коли в Україні настане мир

Пророцтва мольфарів: хто вийде у другий тур виборів та коли в Україні настане мир

Незадовго до смерті він передбачив і долю України – говорив про розділ і кров. Принаймні, так каже сусідка Нечая. "От знаєте, все, що він говорив, то все справджується. От коли був Янукович при владі, то говорив, що він більше трьох років не буде. Він казав, що з часом Україна розколеться. Він говорив, що буде війна", - кажуть люди. Передбачив мольфар і дату своєї смерті – за рік в календарі обвів червоним 15 липня 2011 року. "За місяць до вбивства йому телефонували люди, а він казав, що до 15 числа приймає. Це було при мені. Що має бути – того не минути", - кажуть селяни.

Того дня мольфара зарізав чоловік, який приїхав зі Львова. Згодом його визнали шизофреніком, хоча місцеві досі впевнені, що вбивство було замовне. Втім, слідство цю версію відкинуло. "Цей мужик за кілька днів наперед приїхав. Там біля річки розклав палатку. Він зайшов і за хвилин десять дуже швидко вийшов і каже: не заходьте, бо дідусь п’є чай і просив, щоб йому не заважати. Жінка Нечая потім зайшла, а він сидить на табуретці, ніж в шию і неживий", - каже сусідка мольфара. Після цього вдова переїхала з цієї хати та живе у сина, бо сама ночувати боїться. Але навідується на обійстя ледь не щодня.

Вбивство діда – для родини тема болюча, на сімейному зібранні вирішили ніколи більше про це не говорити. "Як було, так було. Є сили, які існують над нами. Вони спроможні дати розгляд цьому питанню. Я не цікавлюся, де той чоловік", - каже син убитого Михайло Нечай. Всі речі мольфара зберіг онук, який за півроку хоче відкрити музей в пам'ять про дідові чудеса. "Є хрест і ніж, якими розганяв хмари. Для мене диво було, коли град наближався – дід виходив, молився і град відходив", - розповідає він.

За скрипучими дверми у Верховині перший музей магії вже працює – там є речі покійного Нечая та ще одного мольфара Гоя, справжнє ім’я якого Андрій Атаманюк. Він передрік загибель Москви і падіння її правителя під землю. Помер Гой 22 роки тому, але кажуть, що дар передав онучці – тепер вона може діагностувати хвороби. Ця мольфарка Ольга живе за дві години їзди від центру Верховини, вдома інколи приймає до сотні людей за добу, але з телевізійниками вона спілкується вперше. Віщувати погоджується без прізвищ, а майбутнє вміє читати з 11 років – бачить тексти на воді. "Буде ще Майдан, але небагато буде і закінчиться добре", - каже вона про вибори. Протести, каже, будуть інакшими, а кров знову проллється. "Будуть вибори і перервуть. Майдан далі буде. Будуть багато раз зривати. Але я не скажу, хто буде. Нехай самі вибирають, я в політику не лізу. Просто буде чоловік і жінка", - пояснила вона. Мольфарка каже, що особливо важкими будуть травень і червень 2019 року. "Я можу лише сказати, що війна буде два роки. Ще добрих два роки, але закінчиться все добре у нас в Україні. За два роки почнеться ліпше життя", - віщує вона. І додає, що Крим повернеться, але не в найближчому майбутньому, а через багато років.

У Карпатах журналісти здолали півтисячу кілометрів за чотири дні. Після вбивства Нечая, кажуть місцеві, поки не чути про появу нового сильного чоловіка-віщуна, а популярні в горах жінки-мольфарки передбачають нелегкий 2019-й. Але, кажуть, вибори президента відбудуться. Та впродовж двох років в Україні настане мир.

Повʼязані теми:

Наступна публікація