Оплески в суді та бійка назовні: як звільняли учасників сепаратистських заворушень в Одесі

Оплески в суді та бійка назовні: як звільняли учасників сепаратистських заворушень в Одесі

На волю відпустили фігурантів подій, які передували трагедії на Куликовому полі.

Іллічівський районний суд виправдав 19 звинувачених в участі у масових заворушеннях в центрі Одеси понад три роки тому. До початку засідання в Чорноморську вдалися до надзвичайних заходів безпеки, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Суд визнав підозрюваних невинуватими в подіях 2 травня 2014 року на Грецькій площі та Грецькій вулиці у зв'язку з недоведеністю кримінального правопорушення. Одного з них правоохоронці називали безпосереднім організатором сутичок і нападу на ходу футбольних уболівальників. Вирок суду підсудні та їхні родичі зустріли аплодисментами.

Проукраїнські активісти обурені рішенням суду у справі заворушень в Одесі 2014 року

Проукраїнські активісти обурені рішенням суду у справі заворушень в Одесі 2014 року

Натомість патріотична громадськість Одеси такою подією обурена. Активісти прийшли під будівлю суду та спробували потрапити всередину, однак їх відтіснила поліція. Бійка тривала кілька хвилин, після чого майже всіх виправданих учасників процесу вивели із суду разом із дружинами й адвокатами та вивезли в автозаку подалі від неспокійної точки. Як з'ясувалося згодом, у цей час прокуратура затримала двох учасників процесу – громадян Росії та України, які тепер проходять по справі в масових заворушеннях та сепаратизмі.

"Сьогодні ми бачимо те, що могло б бути, якби було затримано в Донецьку в 2014 році Гіркіна, Захарченка, Моторолу й подібних. Український суд відпускає на волю людей, які брали безосердню участь у заворушеннях", - каже громадський активіст Сергій Стерненко. Цей вердикт не став несподіванкою ні для активістів, ані для громадських спостерігачів. Вони вважають це провалом досудового слідства. "Слідство практично не виконало своїх завдань. Вони не допитали ключових учасників безладу, ні долучили найважливіші матеріали, а ті матеріали, які були долучені – там були грубі процесуальні порушення", - розповіла член "Групи 2 травня" Тетяна Герасімова.

Не вірять громадські активісти і в апеляційний суд – кажуть, доказів провини підсудних немає, бо більшість були знищені одразу ж після подій 2 травня. Досудове розслідування не було ні ретельним, ні незалежним, ані неупередженим – і це зазначила суддівська колегія. Попри це, прокуратура обіцяє оскаржити рішення суду, на апеляцію вона має 30 днів.

Кореспондент ТСН Олена Черняєва

Повʼязані теми:

Наступна публікація