ОСББ зможуть знизити вартість власної комуналки за допомогою держави. Як це працюватиме

ОСББ зможуть знизити вартість власної комуналки за допомогою держави. Як це працюватиме

Фото: УНІАН

В рамках реформи з енергоефективності в Україні збираються зайнятися термореновацією старих будинків.

30 тисяч ОСББ, які на сьогодні функціонують в Україні, можуть отримати фінансову та технічну допомогу від державного Фонду енергоефективності для комплексної термомодернізації. Ця програма поліпшить комфорт проживання, а також зменшить витрати за комунальні послуги, обіцяють в Мінрегіоні. Відомство реалізовує її разом із міжнародними партнерами зі Світового Банку.

За інформацією уряду, наразі потреба українських багатоповерхових будинків в інвестиціях для впровадження енергоефективності та утеплення становить 40-50 мільярдів євро.

ТСН.ua проаналізував брошуру для ОСББ і співвласників багатоквартирних будинків, в якій розписані заходи для отримання допомоги від Фонду ЕЕ, та виділив основні моменти.

Для отримання гранту від Фонду ОСББ має виконати шість кроків

  1. Ініціація проекту: його формування та обговорення, ухвалення рішення про здійснення енергоаудиту будівлі (на цей етап дається 1 місяць)

  2. Здійснення енергоаудиту та подання заявки. Цей етап передбачає вибір енергоаудитора, здійснення енергоаудиту та підготовку енергосертифікату будівлі. Також визначаються заходи для реалізації проекту. Влаштовуються збори ОСББ для обговорення основних параметрів проекту (1-2 місяці)

  3. Подання заявки на участь у програмі та отримання гранту на відшкодування енергоаудиту. Документ подається через відділення банку-партнера. Фонд має розглянути його, після чого підписує грантову угоду і надає часткове відшкодування (1 місяць). У разі потреби залучається позика від банку партнера (очікуваний термін впровадження 8-12 місяців)

  4. Розробка проектної документації та відшкодування її вартості. ОСББ обирає проектанта, готується проектна документація, після чого здійснюється її експертиза. Частково відшкодовують витрати за цей етап (1-2 місяці).

  5. Виконання робіт з термореновації. ОСББ обирає підрядників та спеціаліста з технічного нагляду, виконуються та завершуються будівельні роботи (залежно від обсягу робіт - від 1 до 6 місяців).

  6. Верифікація проекту та виплата основної частини гранту. На цьому етапі здійнюється підготовка енергосертифікату будівлі, вибіркова перевірка проектів "на місцях", часткове відшкодування витрат на впровадження робіт (1 місяць).

Важливо, що у Програмі можуть брати участь будинки, що побудовані до 2006 року включно (від 2006 року були введені нові технічні вимоги щодо стандартів енергоефективності новобудов).

У Програмі можуть брати участь будинки, що побудовані до 2006 року / Фото: УНІАН

Заявку на участь потрібно буде подати до відділення банків, які стануть партнерами Фонду ЕЕ. У Мінрегіоні заявляють, що , збираються залучити державні та приватні фінансові структури "з достатньою мережею у всій країні”.

Які витрати покриваються грантом

Програма Фонду ЕЕ передбачає часткове відшкодування вартості реалізації проектів термореновації (впровадження комплексу, а не окремих заходів). Остаточне рішення про вибір заходів до проекту ухвалюється ОСББ на основі енергетичного аудиту з урахуванням економічної та технічної доцільності.

Пакет A ("Легкий", 40%) – передбачає порівняно недорогі заходи енергоефективності з високим рівнем окупності інвестицій (це передусім модернізація інженерних систем будинку).

Пакет Б ("Комплексний", 50-70%) – передбачає всі заходи пакету А (якщо вони не були впроваджені раніше) а також теплоізоляцію будівельних конструкцій (стін, даху, горища, підвалу).

Фото: ТСН.ua

Рівень відшкодування витрат:

Енергоаудит та розробка проектної документації – до 80%

Заходи пакету А (робота та матеріали) – 40%

Заходи пакету Б (робота та матеріали) – 50%.

Додаткові 20% надаються, якщо кількість отримувачів субсидій в будинку перевищує 50%.

Буде створена мережа регіональних консультантів, які допомагатимуть ОСББ / Фото: УНІАН

Грант буде виплачуватись усім проектам, які виконають вимоги Програми. Щойно заявка на участь у Програмі буде затверджена, кошти на виплату відповідної суми гранту резервуються на 24 місяці. Їх виплачуватимуть вже після того, як відповідні витрати буде здійснено - це забезпечує належну мотивацію ОСББ до контролю якості робіт, переконані в Мінрегіоні.

Буде створена мережа регіональних консультантів, які допомагатимуть ОСББ в організації, управлінні проектами термореновації та виконанні умов Програми для отримання гранту від Фонду ЕЕ. Так, ОСББ можуть звернутися до консультантів за порадами щодо будь-яких питань, які пов'язані з участю в Програмі (вони можуть бути запрошені до будинку та надати підтримку в ініціації проекту, здійсненні попередньої оцінки). Ці послуги надаватимуться безкоштовно.

Наслідки термореновації

За даними уряду, внаслідок модернізації поліпшаться умови проживання, зовнішній вигляд будівлі та її технічний стан, зменшаться суми в рахунках на комунальні послуги, а також зросте вартість нерухомості.

Найголовніше - впровадження програми вплине на енергозбереження: обіцяють до 60% загальної економії енергії.

Фото: ТСН.ua

Поки що в Мінрегіоні не називають точної дати запуску цієї програми. На запитання ТСН.ua щодо ймовірних термінів її старту, у відомстві уточнили, що це стане можливим після завершення конкурсу на обрання незалежних членів Наглядової ради Фонду ЕЕ - 14 листопада буде сформовано весь її склад.

18 квітня 2018 року між представниками ЄС та Уряду України було підписано Фінансову угоду про надання 50 млн євро безповоротного фінансування для Програми підтримки енергоефективності в Україні (EE4U), що спрямована на підтримку Фонду енергоефективності України. А 18 вересня стало відомо про наступний фінансовий транш від ЄС у 54 млн євро.

Створення Фонду енергоефективності є частиною імплементації головних законів з енергоефективності. У Мінрегіоні повідомили про завершену підготовку перших енергетичних сертифікатів будівель. Крім того, уже розпочато атестацію енергоаудиторів. Із 14 вишами України стартувала програма з навчання енергоаудиторів.

Аліна Денисенко

Повʼязані теми:

Наступна публікація