Оскарження тендерів зриває експедицію українських учених до Антарктиди

Оскарження тендерів зриває експедицію українських учених до Антарктиди

Фото: НАНЦ

На перезмінку там чекають 12 науковців, які працювали цілий рік біля Південного полюсу.

В Україні зірвано тендерну процедуру, на котрій мало визначитися, хто забере з Південного полюса 22-гу українську експедицію і відправить на холодний материк на цілий рік ще 12 вчених. Про своє бажання організувати такі перевезення заявили три компанії, але до антимонопольного комітету надійшло відразу кілька скарг від самих учасників, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Щороку на станцію імені Вернадського приїздять науковці, аби серед величезних айсбергів, блакитного льоду, тиші та самотності проводити свої дослідження. Майбутніх полярників перевіряють та готують до навантажень екстремальними морозами. "Будемо впевнені, що він там не видасть нам якісь проблеми з серцево-судинними… На станції вікові обмеження є, ми десь до 45-50 років, але ті, які ідуть повторно, є й такі, що сім разів їдуть", - розповів лікар Євгеній Моісеєнко.

Поїздка українських вчених до Антарктиди зірвалась через скарги

Поїздка українських вчених до Антарктиди зірвалась через скарги

Біолог Іван Парнікоза – один з тих 12, кого вже відібрали в майбутню 23-тю експедицію. "Я займаюсь наземною рослинністю. Вважається, що Антарктида біла, гола і там немає нічого живого, крім пінгвінів. Насправді там дуже багато є наземних рослин", - пояснює він. Науковець працював на станції вже тричі і переконаний, що саме цей материк найскравіше показує, як змінюється клімат. "Це такий перший дзвінок, перша інформація про те, що буде відбуватись на планеті далі", - розповів учений.

Однак омріяна експедиція нині під загрозою зриву через бюрократію. "Є недобросовісна поведінка одного з учасників. Я розумію, коли одного з учасників не допустили до торгів, і він це оскаржує. Але оскаржувати те, що допустили до участі не тільки тебе, а когось ще – це, на мою думку, абсолютно недобросовісна поведінка, такий троллінг", - зізнається директор національного антарктичного центру Євген Дикий.

Дорога до Антарктиди довга й непроста, вона включає кілька перельотів і долання морської ділянки, вчених зі станції потрібно вивезтина до початку квітня, адже потім на континенті почнеться зима, крига стане, і людей можна буде вивести хіба що криголамом. Однак тоді станція імені Вернадського залишиться порожньою. Торік учених урочисто проводжали з Києва 30 березня – перезмінка теж відбувалась у критичні терміни. Наступного тижня всіх перевізників обіцяють зібрати разом і нарешті хоч якось домовитися, як і коли вчені повернуться додому.

Кореспондент ТСН Наталя Нагорна

Повʼязані теми:

Наступна публікація