"Осколків було більше, а сухожилля відсутні". Адвокат розповів про стан українського моряка після операції

"Осколків було більше, а сухожилля відсутні". Адвокат розповів про стан українського моряка після операції

"Осколків було більше, а сухожилля відсутні". Адвокат розповів про стан українського моряка після операції

Фото: соцмережі

Українцю пересадили сухожилля на місце знищених під час поранення.

Адвокат українських військовополонених моряків Сергій Бадамшин розповів про стан здоров’я прооперованого працівника СБУ, який супроводжував катер "Бердянськ" і був незаконно затриманий російськими силовиками у Керченській протоці, Василя Сороки.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

"Сьогодні (22 березня - прим.ред.) потрапив до нього в СІЗО одним із найперших. 18 березня Сорока був прооперований в 4-й міській клінічній лікарні", - розповів він.

За словами Сороки, операція тривала понад 3 години, оскільки поранення руки виявилося ще серйозніше, ніж припускалося ще під час обстеження.

Українського полоненого моряка Василя Сороку прооперували в Москві

Українського полоненого моряка Василя Сороку прооперували в Москві

"Сухожилля згиначів 2-4 пальців руки були не просто пошкоджені (перебиті) осколком, а геть відсутні. Лікарі під час операції, зробивши розріз, побачили повну відсутність шуканих сухожиль і остовпіли: "А де вони?" Але паніки не було, все обійшлося професійними діями. У підсумку зроблена пересадка частин здорових сухожиль на відсутнє місце", - розповів він.

До того ж моряк зазначив, що осколків виявилося більше, ніж виявили на обстеженні, лікарі витягли всі 8 штук.

"На питання Василя, що з його рукою (ширма закривала огляд), доктор був лаконічний: "Васю, ти колись бачив дупу?" Доктор виявився під стать одеситу Сороці: з гумором. До того ж виявився відмінним професіоналом. Коли зашивали руку після операції, Василь вчергове пожартував: "Лікарю, зашивайте добре, а то твої шви напевно пів-Європи буде дивитися", - додав Бадамшин, уточнивши, що шви моряку сподобалися.

Також адвокат розповів, що увечері того ж дня Сороку повернули до СІЗО.

"Температури немає. Антибіотики дають. Перев'язки робили 18, 19, 20 березня, далі 1 раз на 3-4 дні. Шви зніматимуть через 2 тижні в СІЗО. Гіпс (лангету) - через 5-6 тижнів. Сухожилля будуть гоїтися півроку-рік. Болі є, але є надія на одужання і відновлення функцій. Настрій у Сороки бадьорий і бойовий, якесь полегшення після операції. Почуття гумору не постраждало", - наголосив Бадамшин.

Своєю чергою адвокат нагадав, що пораненого моряка Сороку не прооперували одразу у Керченській лікарні, а лікарі СІЗО-1 "Матроська тиша", МСЧ-77 філія "Лікарня", СІЗО-2 "Лефортове" поставилися до своїх обов'язків неналежним чином, намагаючись лікувати знищені сухожилля і невитягнуті осколки еспандером і уколами вітаміну В, замість невідкладної операції.

"Коли припинять знущатися над українськими моряками і повернуть їх додому? Що робити звичайним ув’язненим, за яких не заступається міжнародне співтовариство, вся Україна, уповноважені з прав людини, дипломати, адвокати?" - резюмував він.

И так, долгожданные новости о военнопленном украинском моряке Василии Сороке. Сегодня попал к нему в СИЗО одним из...

Опубликовано Сергеем Бадамшиным Пятница, 22 марта 2019 г.

Як повідомлялося раніше, вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід до Керченської протоки українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь". Для цього росіяни перегородили рух під Кримським мостом танкером і навіть вдалися до тарану буксира прикордонним кораблем "Дон". Увечері того ж дня російські кораблі напали на них і захопили, при цьому, за даними української влади, поранивши щонайменше шістьох українських моряків та захопивши інших у полон. 

Згодом так звані суди в анексованому Криму заарештували їх на два місяці. Після цього моряків доправили в СІЗО у Москві. Усіх їх звинувачують у нібито незаконному перетині російського кордону. Пізніше всі українські моряки визнали себе військовополоненими Росії.

У середині січня 2019 року суди у Москві розглянули питання подовження запобіжного заходу морякам. Клопотання адвокатів про поводження з ними як з військовополоненими або ж зміну запобіжного заходу судді відхилили і подовжили їм арешти до 24-26 квітня. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація