Особливе карате: як діти із розладом аутичного спектру підкорюють бойове мистецтво

Особливе карате: як діти із розладом аутичного спектру підкорюють бойове мистецтво

Фото: ТСН

Тренер каже, що діти стають дисциплінованішими та позбавляються страхів.

Інклюзія в спорті – рідкісне явище в Україні, але звичайний київський тренер ризикнув і запросив на свої заняття з карате дітей із розладами аутичного спектра. Про віру, спортивний дух та наполегливість йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Кілька десятків дітей займаються в одному спортзалі. Серед них і досвідчені, як чинна чемпіонка Європи та володарка чорного пояса, і маленькі початківці, які тренуються лише кілька місяцІв.

Групу з помаранчевими поясами тут із любов’ю називають "спецназ". Вони діти з розладами аутичного спектра.

Рік тому тренер Віктор був на змаганнях в Італії і його вразило, що на одному татамі там виступають звичайні й особливі спортсмени.

Особливе карате: діти із розладами аутичного спектра підкорюють татамі

Особливе карате: діти із розладами аутичного спектра підкорюють татамі

Одразу після повернення він обійшов кілька спеціалізованих шкіл району та розклеїв оголошення  про набір спортсменів із діагнозом аутизм. Команда з двох десятків дітей зібралася за кілька днів.

За словами 13-річного особливого каратиста Дениса, який вже має кілька серйозних перемог, йому подобається карате, "адже можна тренуватись і стати найсильнішою людиною у всесвіті".

Як каже тренер, діти стають дисциплінованими та спокійними, геть ідуть усі їхні страхи. Головна складність, каже Віктор, дітям з аутизмом важко сконцентрувати увагу та імітувати рухи. 

Батько одного з каратистів Артема розповідає: відтоді, як привів сина сюди, той перестав користуватися ліфтом. Ходить пішки на 19-й поверх, аби стати сильнішим та витривалішим.

За три тижні команда збирається на ті самі таки змагання в Італії, що торік так вразили їхнього тренера. Із шести каратистів троє – особливі. Тренуються нині щодня по три години. Щоправда, грошей на поїздку, якої так чекають ці спортсмени, поки що немає. Тренер сподівається: станеться диво та – знайдеться спонсор, який погодиться оплатити дітям дорогу.

Кореспонденти ТСН Неллі Ковальська, Ігор Сірий.

Повʼязані теми:

Наступна публікація