Останні теплі дні. Найкращі рецепти шашлику, і що ще взяти на пікнік

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Ми підібрали найкращі, на нашу думку, рецепти шашлику, а також розповідаємо, які продукти взяти на природу, якщо ви худнете.

Синоптики обіцяють, що щонайменше до середини вересня протримається літнє тепло, а це означає, що потрібно встигнути вибратися на природу. Та й бабине літо ніхто не відміняв.

А щоби пікнік запам'ятався до перших теплих весняних днів, ми підібрали найкращі, на нашу думку, рецепти шашлику, а також розповідаємо, які продукти взяти на природу, якщо ви худнете.

ВідеоСиноптики розповіли, якою буде погода у вересні

Дощі, які охопили всю Україну, і через які знизилася температура на 5-7 градусів - не надовго. Циклон погоди на більшій території України визначатиме ще протягом доби. А вже у середу дощі припиняться, і знову повернеться сонце та тепло. Денна температура підніметься до 27 градусів, а у південних областях та Закарпатті температура зросте до 30. Загалом друга декада вересня буде по літньому теплою по всій Україні. 

Синоптики розповіли, якою буде погода у вересні

Шашлик зі свинини, що тане у роті

Багато хто думає, що для мангала підходить лише ошийок, проте інші частини туші смакують набагато краще. Для цього рецепту потрібно взяти так зване "яблучко" — найніжнішу частину свинячого окосту, або простіше — задньої ноги.

Воно не таке жирне, як ошийок, і коштує дешевше від вирізки. Ну а смак ви зможете оцінити самостійно. Головне гарно замаринувати м'ясо, щоб воно буквально тануло у роті.

Секрет тут насправді простий: природня кислота, яку забезпечують сік цибулі, лимона та помідорів — у кислому середовищі м'ясо швидше набуває необхідної м'якості, руйнуючи волокна та роблячи його дуже ніжним.

Інгредієнти: 1,5 кг м'яса; 3 великі цибулини; 1-2 помідори; 1 лимон; сіль; перець.

М'ясо потрібно промити під проточною водою, просушити паперовим рушником, нарізати невеликими шматочками розміром приблизно 5х5 см. Цибулю і помідори необхідно нарізати кільцями товщиною до 0,5-1 см.

Потім на дно миски чи каструлі викладіть шар м'яса, зверху посоліть, поперчіть за смаком і викладіть зверху кільця цибулі і помідорів. Потім скропіть лимоном. Повторіть процедуру, доки не укладете все м'ясо. Накрийте і поставте в холодильник маринуватися мінімум на 8 годин.

Соковитий шашлик із яловичини

М'ясоїди зазвичай беруть для шашлику свинину, вважаючи, що яловичина на мангалі вийде занадто сухою. Але ось рецепт соковитого шашлику з яловичини, від якого неможливо відірватися.

Щоб приготувати ніжний та соковитий шашлик, варто запам'ятати кілька простих правил. По-перше, кисле середовище та алкоголь допомагають руйнувати волокна та роблять м'ясо надзвичайно ніжним.  Проте тут не варто зловживати — для маринування достатньо келиха сухого вина.

По-друге, для яловичини варто використовувати духмяні трави і спеції. У цьому рецепті маринаду неповторного смаку та аромату надають кінза та гірчиця. А завдяки меду м'ясо набуде апетитного вигляду та солодкої нотки.

Інгредієнти: 1,5 кг м'яса; 1 келих червоного вина; пучок кінзи; 1 ст. л. гірчиці; 1 ч. л. меду; сіль; чорний перець.

Щоб вийшло смачно, м'ясо промийте під проточною водою, просушіть паперовим рушником, наріжте невеликими шматочками, розміром із сірникову коробку, а потім складіть у ємність для маринування. Зверху наріжте кінзу, однак не сильно дрібно, щоб не підгорала під час смаження. Додайте до м'яса сіль, перець, мед і гірчицю, добре перемішайте. Туди ж додайте вино, накрийте і поставте в холодильник мінімум на 8 годин.

Що робити, щоб не отруїтися м'ясом

Щоб ваш пікнік минув без проблем, варто дотримуватися простих правил приготування та перевезення м'яса. Оскільки, як наголошують гастроентерологи, влітку риба та м’ясо – чи не найнебезпечніші продукти.

До зони ризику потрапляють і шашлики, тому що люди мають хибне уявлення про маринад. Фахівці наголошують, що м'ясо у спеціях псується так само, тож коли дорогою на пікнік минає півдня відтоді, як м'ясо витягли з холодильника, до моменту його приготування – ним уже можна отруїтися.

Якийсь організм такого псування не помічає, інший – може відбутися розладом шлунка. Але нерідко, особливо діти, не впораються без лікаря, тому мамам не рекомендують брати на пляж бутерброди з ковбасою, а краще фрукти, печиво та водичку.

Також за можливості тримайте у своїй похідній аптечці ентеросорбенти. Адже вони здатні сорбувати і виводити токсини з організму, надто під час отруєнь, кишкових інфекціях, розладах шлунково-кишкового тракту тощо.

https://apsorbin.com.ua

Лікарі також радять класти все, навіть фрукти з овочами, в холодильник, а шашлик перевозити в охолоджувальній сумці. 


Що взяти на природу, якщо ви худнете

Під час відпочинку на природі можна смачно поїсти навіть у разі, якщо ви з певних причин вирішили обмежити свій раціон. Давайте детальніше розглянемо, що краще взяти з собою на пікнік, щоб було смачно та корисно для здоров'я, а від чого  варто відмовитися взагалі.

Отже, можна брати будь-яке м'ясо, птицю, рибу та морепродукти. Тільки пам'ятайте, що 100 г шашлику зі свинини містить від 150 до 350 ккал, а з курятини — від 105 до 130 ккал. Для шашлику слід купувати лише свіже нежирне м'ясо і маринувати його самостійно з додаванням свіжих трав або цибулі.

Також беріть будь-які улюблені овочі. Їх можна вживати як свіжими, так і на грилі. Калорійність овочевого шашлику з грибами становитиме десь 26-40 ккал.

пікні_спецпроект_2
pixabay.com
Під час відпочинку на природі можна смачно поїсти навіть у випадку, якщо ви з певних причин вирішили обмежити свій раціон.

Хліб краще обирати цілісно-зерновий, але зазвичай на пікнік усі беруть лаваш. У 100 г лаваша міститься від 250 ккал. Якщо в нього загорнути сир з овочами і підігріти на сітці — вийде дуже смачно. Однак слід пам'ятати, що 100 г сиру — це зайві 350 ккал. Тому його кладіть менше, а ось зелені навпаки не шкодуйте.

Картопля, запечена на вогні, — що може бути смачнішим. Її 100 г містять близько 100 ккал, що у кілька разів менше, ніж у лаваші.

Вода — її треба брати якомога більше і пити замість усіляких соків та газованих напоїв.

Звичайно, список можна продовжувати й далі, однак вже цього буде достатньо, щоб повноцінно поїсти на природі та не почуватися білою вороною.

А що зі спиртним? Це запитання ставлять найчастіше, але вирішувати вам. Так, у 100 мл сухого вина міститься 70-80 ккал, пива — 30-50 ккал. Не зайвим буде попередити, що алкоголь — це гепато- і нейротоксична отрута. Тому у випадку з ним важлива не лише калорійність.

ВідеоГастроентерологи розповіли ТСН, чим улітку найлегше отруїтися

Під час створення рейтингу гастроентерологи брали до уваги продукти повсякденного вжитку, які можуть викликати токсикоінфекцію. Як виявилося, нітратні овочі та фрукти на останніх позиціях у переліку. А от що не радять їсти, щоб не злягти з отруєнням, дивіться далі.

Гастроентерологи розповіли ТСН, чим улітку найлегше отруїтися

Залиште свій коментар

Вибір редакції