Останній день зміни місця голосування: як він минув і куди подівся ажіотаж

Останній день зміни місця голосування: як він минув і куди подівся ажіотаж

Фото: Associated Press

Тимчасово змінили місце голосування понад 250 тисяч громадян.

Сьогодні, 15 липня, можливість виборців змінити місце голосування завершується. Перед президентськими виборами ті, хто волів голосувати не за місцем реєстрації, вистоювали у чергах бувало і по кілька днів. Цього разу все відбувається спокійніше. Чи означає це, що виборець став свідомішим, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Процес зміни місця голосування відбувався жваво, адже перед парламентськими виборами процедуру дещо спростили. Електронною вона не стала, але тепер не треба нести копії документів та довідки, які б обґрунтовували наміри змінити місце голосування. Нині причину треба вказати в заяві і продемонструвати оригінал паспорта.

Ніхто у черзі не свариться і ні на що не скаржиться. Сьогодні ніхто уже списки черговиків не складає – черга жива. Змінити місце голосування можна було з кінця травня. Однак активність зросла за останні два тижні до кінця терміну.

Вибори у Раду: сьогодні спливає термін зміни місця голосування

Вибори у Раду: сьогодні спливає термін зміни місця голосування

У кожного були свої причини тягнути дотягнути до останнього: хтось був у відпустці, хтось тільки-но визначився, чи йти взагалі на вибори, у когось дачі, у інших – санаторій.

За даними державного реєстру виборців тимчасово змінили місце голосування понад 250 тисяч громадян. До кінця доби очікують до 50 тисяч таких виборців. 

77% з них отримають один виборчий бюлетень, бо змінили своє місце голосування поза межами свого виборчого округу, а 23% - отримають обидва бюлетені, бо змінили місце в межах свого одномандатного виборчого округу.

Що не зможуть проголосувати за мажоритарника, опитані виборці, які стояли в черзі, не шкодують.

Найбільше заявників змінювали місце голосування на Київ, чимало у Донецькій області. Відзавтра держреєстр почне формувати оновлені списки виборців, які передадуть на виборчі дільниці.

Інна Боднар, Андрій Романок, ТСН, 1+1

Стаття з добірки новин:
Результати виборів до Ради
Наступна публікація