Освітній омбудсмен пояснив, чи вплине скасування ДПА на атестат випускників та вступ до вишу

Освітній омбудсмен пояснив, чи вплине скасування ДПА на атестат випускників та вступ до вишу

Фото: УНІАН

Особливість цьогорічного ЗНО - звільнення від проходження ДПА.

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов спростовує інформацію про те, що без складання державної підсумкової атестації випускники шкіл не зможуть вступити до вищих навчальних закладів. 

Про це він заявив в ефірі Сніданку з 1+1.

"Це фейк. ЗНО має значення для вищої освіти. Чи є в додатку до свідоцтва запис "звільнений від ДПА", чи ні - значення під вступу не має. Середній бал атестату вираховується за оцінками. Якщо там написано "Звільнений", то воно не буде враховуватися. Взагалі з записом чи ні зменшення середнього балу атестата буде дуже не значне. Тим більше воно буде незначне на конкурсний бал, необхідний для вступу", - пояснив Сергій Горбачов. 

Якщо випускник бажає пройти ДПА, то рекомендовано написати відповідну заяву-підтвердження або від повнолітніх здобувачів освіти, або від батьків.

Випускники, які складають ДПА, отримають свідоцтва про здобуття освіти і додатки до них на основі результатів ЗНО або випробування в закладі освіти. "Якщо учень хоче, щоб оцінки ЗНО були записані як ДПА, то треба чекати до 29 липня. Тоді школи отримають остаточні результати тестування. Якщо випускних хоче зараз отримати свідоцтво, то школа видає свідоцтво і додаток, у якому буде написано "Звільнений" у відповідній графі", - каже омбудсмен.

Він зауважує, що середній бал свідоцтва про базову загальну середню освіту, якщо учень не складав ДПА, вираховуватимуть за наявними оцінками. 

Освітній омбудсмен відповів на запитання щодо ЗНО та наступного навчального року

Освітній омбудсмен відповів на запитання щодо ЗНО та наступного навчального року

Особливість цьогорічного ЗНО - звільнення від проходження ДПА. "Вони є так би мовити випускними іспитами після закінчення школи. А ЗНО — це вступні іспити до вищих навчальних закладів. Від випускних іспитів діти звільнені, а от ЗНО є обов'язковим, якщо дитина хоче вступити до вишу", - каже Горбачов.

Як повідомлялося, у 2020 році учні, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти в закладах фахової передвищої освіти, звільняються від ДПА, але мають право його складати, зокрема, формі ЗНО. Водночас від проходження зовнішнього незалежного оцінювання не звільняють здобувачів освіти, які планують вступати до закладів вищої освіти у 2020 році.

Крім того, Державна комісія з техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій дозволила провести зовнішнє незалежне оцінювання у запланований термін. ЗНО триватиме від 25 червня по 17 липня.

Повʼязані теми:

Наступна публікація