Отрута замість їжі в спеку: що зі звичних продуктів загрожує здоров’ю українців улітку

Дієтологи та лікарі порадили купувати "проблемні" продукти тільки в перевірених місцях і не тримати їх довго без холодильника.

Гастроентерологи склали перелік продуктів, якими влітку найлегше отруїтися. Гриби вони не враховували, бо це безсумнівний номер один і найнебезпечніший з можливих варіантів, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

"Виклик швидкої приватної – понад півтори тисячі гривень. Лікування обійшлося дорожче за самі суші", - розповіла Ірина. Вона каже, що симптоми отруєння – слабкість, нудота, підвищення температури – з’явилися вже через годину після вечері. "Це було відкриття літнього майданчику одного з гарних, дорогих ресторанів", - дивується постраждала. Лише згодом вона зрозуміла свою помилку: риба надто довго стояла на спеці на терасі.

ВідеоГастроентерологи розповіли ТСН, чим улітку найлегше отруїтися

Під час створення рейтингу гастроентерологи брали до уваги продукти повсякденного вжитку, які можуть викликати токсикоінфекцію. Як виявилося, нітратні овочі та фрукти на останніх позиціях у переліку. А от що не радять їсти, щоб не злягти з отруєнням, дивіться далі.

Гастроентерологи розповіли ТСН, чим улітку найлегше отруїтися

Гастроентеролог Наталія наголошує, що влітку риба з м’ясом – чи не найнебезпечніші продукти. Вони можуть швидко зіпсуватися через спеку та неправильне зберігання. "Влітку ліпше купувати м’ясо в магазинах, бо там вказується час", - пояснила вона. До зони ризику потрапляють і шашлики, тому що люди мають хибне уявлення про маринад. Фахівці наголошують, що м'ясо у спеціях псується так само, тож коли дорогою на пікнік проходить півдня відтоді, як м'ясо витягли з холодильника, до моменту його приготування – ним уже можна отруїтися.

Деякий організм такого псування не помічає, інший може відбутися розладом шлунка. Але нерідко, особливо діти, не впораються без лікаря, тому мамам не рекомендують брати на пляж бутерброди з ковбасою – краще фрукти, печиво, водичку. Лікарі взагалі радять класти все, навіть фрукти з овочами, в холодильник, а шашлик перевозити в охолоджувальній сумці. Особливо обережними слід бути з кисломолочкою, вона на другому місці небезпецки влітку. Купувати кефіри і йогурти лише в магазинах – і швидко доправляти їх до свого холодильника, а не ходити по спеці.

На базарі, всупереч порадам дієтологів, черги. Пані Тетяна зарубала курку ввечері, на точці стоїть уже п’ять годин. "Постійні клієнти, багато разів приходять і ніхто не скаржиться", - каже продавщиця. Мух із голубами від прилавків відганяють руками, товар прикривають рушником. На сир також є клієнти, котрі жодного разу не задумувалися над отруєнням. "Бо я знаю людей, що в них усе свіже", - кажуть покупці. Дієтологи на це лише зітхають – мовляв, поки людей не навчить власний досвід, на заходи безпеки вони не зважатимуть.

Кореспондент ТСН Наталія Гончарова

Залиште свій коментар