П'ять днів без їжі і води після інсульту. Замкнений вдома в Києві дідусь ледь дочекався допомоги

П'ять днів без їжі і води після інсульту. Замкнений вдома в Києві дідусь ледь дочекався допомоги

П'ять днів без їжі і води після інсульту. Замкнений вдома в Києві дідусь ледь дочекався допомоги

Фото: ТСН

Пенсіонер уклав договір про довічне утримання, але його ошукали.

У Києві 70-річний дідусь п'ять  днів кликав на допомогу сусідів — у нього стався інсульт. Протягом п'яти днів літній чоловік не їв і не пив. Коли відчув, що сили його покидають, дотягнувся до відра і запалив у ньому папір. На задимлення сусіди нарешті відреагували і викликали поліцію.

Але з усього будинку лише один хлопець узявся дідуся нагодувати і допомогти. Соціальні служби від чоловіка відхрещуються, бо він уклав договір на довічне утримання в обмін на свою квартиру, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Дідусь зривався на сльози і не міг розповісти свою історію. Лише весь час повторював, що був на межі. У  сімдесятирічного Володимира Лубкова стався інсульт. Майже повністю паралізований він 5 днів не їв, і не пив.

Він стукав по батареї єдиною рукою, яка рухалась, і кликав на допомогу. У відповідь — повна тиша. Лише на 5-й день у когось з сусідів здали нерви. Двері квартири виламала поліція. З сусідів на допомогу прийшов лише  хлопець із горішнього поверху. 

Відтак дідуся забрали в лікарню на 10 днів,  прокрапали і виписали. Хворий, голодний і нерухомий чоловік знов опинився в 4 стінах на самоті. У відчаї Володимир Григорович у відрі запалював папір, щоб викликати задимлення.

На допомогу прийшов Сергій, цього разу з друзями. У них на новий рік дідусь просив солодкої води і вафлі. На пост у Facebook відгукнулися волонтери. Вони трохи розгребли мотлох у квартирі, надули матрац для діда, купили памперси. А коли вирішили помити, побачили пролежні. Весь час дідусь лежав на картоні – папір в'ївся  в рани.

Сусіди по сходовому майданчику такою увагою не задоволені, нарікають, що такий проблемний сусід їм не потрібен. 

Дідусь ледь не загинув на самоті, незважаючи на договір про довічне утримання в обмін на квартиру

Дідусь ледь не загинув на самоті, незважаючи на договір про довічне утримання в обмін на квартиру

З родичами Володимир Григорович не спілкується, хоча має доньку і трьох онуків. Три роки тому у нього стався перший інсульт, але  чоловік ходив і міг себе обслуговувати. Тоді до нього заходили  працівники територіального центру.

У соціальній службі про Володимира Лубкова знають, приходили до нього до дому прибирали, ходили в аптеку, приносили їжу, але 2014 року чоловік сам відмовився від  їхніх послуг. 

Так, Володимир Григорович підписав договір довічного утримання в обмін на квартиру. Рекламу центру "Пенсіон" він знайшов в Інтернеті.

Офіс комерційної організації "Пенсіон" розташований у самому центрі столиці. На фото щасливі пенсіонери. Юристка пояснила, що договір існує, але пенсіонер його уклав не з ними, а з фізичною особою.

Невідома фізична особа вже володіє квартирою. Замість догляду  Володимир Лубков щомісяця отримує  700 гривень.

Через договір довічного утримання від пенсіонера відхрещується соціальна служба. Тут кажуть, як тільки такий документ підписаний сторонами,  закон їм забороняє опікуватися старенькими.

Тут пропонують нерухомому пенсіонеру піти в поліцію,  написати заяву, що людина , яка отримала квартиру не доглядає за ним, або почати судові тяжби і розірвати договір довічного утримання. Тим часом Володимир Лубков навіть повернутися самотужки не може. Сергій з друзями, волонтерка Дарина — ці кілька людей його зв'язок з зовнішнім світом.

Кореспонденти ТСН Ірина Маркевич, Ігор Ткач.

Повʼязані теми:

Наступна публікація