П'ять років тому в Україні розпочалася декомунізація: що перейменували, а де монументи досі не зникли

П'ять років тому в Україні розпочалася декомунізація: що перейменували, а де монументи досі не зникли

Фото: Associated Press

Назви змінив 991 населений пункт.

П'ять років тому українські депутати проголосували за пакет законів про декомунізацію: комунізм прирівняли до нацизму, ухвалили рішення розсекретити архіви КДБ, перейменувати населені пункти, віддати належне ветеранам повтанської та народної армії, а також прибрати комуністичних ідолів з міст та селищ. Що змінилося упродовж цього часу і де протизаконні монументи досі не зникли — у сюжеті ТСН.19:30.

Чотири закони про декомунізацію депутати ухвалили рівно п'ять років тому в чистий четвер і назвали очищенням.

За п'ять років декомунізації свої назви змінив 991 населений пункт, 26 районів. Дніпропетровськ став Дніпром, Кіровоград отримав нове ім'я Кропивницький. Утім, в їхніх областей досі старі назви, хоча суди дозволили їх змінити

"Законопроєкти з перейменування двох областей відповідають Конституції. Власне це вже справа за народними депутатами", - каже голова Інституту національної пам'яті Антон Дробович.

Назви також змінили 60 закладів освіти, два порти. Зникло майже 2,5 тисячі об'єктів. Утім, є й такі, які досі не прибрали. Приміром, радянський герб вагою дві тони на Батьківщині-матері у Києві. Його декомунізацію блокували родичі скульптора, а ще не було грошей. "Вже знайшлися меценати,які готові зняти щит, якщо будуть отримані дозволи", - каже Антон Дробович.

П'ятирічка, яку не виконали: до чого призвели запроваджені 5 років тому закони про декомунізацію

П'ятирічка, яку не виконали: до чого призвели запроваджені 5 років тому закони про декомунізацію

Найскладніше декомунізувати Харків. Чотири роки тому один з його проспектів маршала Жукова перейменували на честь дисидента Петра Григоренка. Утім, мер міста Геннадій Кернес заявив, що це перейменування не підпадає під декомунізацію. Через чисельні суди проспект знову носить ім'я радянського маршала.

Крім того, 5-поверхова будівля харківської мерії також у серпах і молотах. Радянські барельєфи за п'ять років теж так і не прибрали. Під землею також комуністична символіка, хоча сім станцій метро отримали нові назви. За підрахунками активістів, у Харкові треба прибрати близько сотні різних об'єктів

Як провести декомунізацією без скандалів, знають у Сумській області. Там усі об'єкти з регіону та сусідніх областей зібрали в одному місці у Парку радянського періоду.

Найбільше Ленін пручався у Запоріжжі: на площі перед Дніпрогесом простояв понад півстоліття. Аби його знести, знадобилося 28 годин і 15 хвилин. Під час робіт порвалось два троси. Наразі ідол зберігається під охороною на складах місцевого водоканалу.

Кореспондентка ТСН Наталя Нагорна.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація