П'ять тисяч людей четвертий місяць сидять без води. Опалювальний сезон - також під питанням

П'ять тисяч людей четвертий місяць сидять без води. Опалювальний сезон - також під питанням

Фото: ТСН.ua

Енеретики вже не вірять в обіцянки про реструктуризацію боргу.

Понад 5 тисяч людей уже більше чотирьох місяців змушені виживати без води. У селищі Губиниха на Дніпропетровщині крани сухі ще від літа. Тоді обленерго знеструмило місцевий водоканал через багатомільйонні борги. А тепер селище опинилося на межі комунальної катастрофи, бо без води в домівках не буде й тепла. Люди у відчаї вийшли на чергову акцію протесту.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.19:30.

Обурені люди влаштовують мітинг під вікнами райдержадміністрації. Вони вже чотири місяці без води. Куди тільки не писали скарги, вже і дороги перекривали – результату нуль, у кранах так само сухо, як і було.

"Не можна включити наші котли, не можна включити пральні машинки, діти ходять немиті в садик, у школу", - нарікає місцева жителька Марія Черниш.

Відтоді, як місцевий водоканал відключили за борги, воду до селища підвозять на пожежних машинах. Її на потреби понад 5 тисяч жителів не вистачає, тож вони змушені по кілька разів на день бігати до колодязів.

"Навіть туалет немає чим набрати. Справляємося так: беремо баклажку, наливаємо, гріємо на газу, миємо. Двічі-тричі сполоскуємо – у нас же ж діти", - каже мешканка Губинихи Анна Ковальчук.

На Дніпропетровщині селяни вийшли на акцію протесту, бо понад 4 місяці змушені жити без води

На Дніпропетровщині селяни вийшли на акцію протесту, бо понад 4 місяці змушені жити без води

На галас мітингувальників виходить очільник райадміністрації. Каже, водоканал накопичив понад 14 млн грн боргу, бо люди не платять за послуги, а старі труби постійно проривають.

"За 2016-2017 роки райадміністрація поповнювала статутній фонд водоканалу для того, щоб не було боргів. За ті два рокі ми поповнили близько 9 млн грн", - говорить виконувач обов’язків голови Новомосковської райдержадміністрації Олександр Чечеленко.

Цього року з бюджету виділили лише мільйон - більше на підтримку збиткового підприємства грошей у місцевому бюджеті немає. Тож людям радять створити власне комунальне підприємство і почати з нуля.

"Не допоможе. Я вам одразу кажу. Це все марно", - каже директор КП "Новомосковськ водоканал" Василь Колп.

На відміну від водоканалу в обленерго свою позицію пояснюють чітко.

"Для нас реструктуризації боргу вже недостатньо. Ми цим шляхом уже кілька разів йшли і, на жаль, гроші не отримали. Нині – реструктуризація і 30% першого траншу", - зазначає директор із продажу Дніпропетровських електричних мереж Юрій Федько.

А це – близько 4 млн грн. Таких грошей ні у водоканалу, ні у сільради намає. Але здаватися жителі Губинихи не збираються – кажуть, що протестуватимуть, доки в їхні домівки не повернеться вода.

Антон Мачула

Повʼязані теми:

Наступна публікація